Aktuální články, Strana 2

Skladování drahých kovů aneb bezpečnost na prvním místě

Vítám všechny investory a sběratele,

Cílem každého investora nebo sběratele je uchovat svou sbírku v co nejlepší kvalitě, aby si zachovala vysokou hodnotu. V zásadě jde o tři základní kategorie: 

  • Ochrana před mechanickým poškozením
  • Ochrana před vlhkem, sluncem a jinými chemickými látkami 
  • Ochrana před neoprávněným přístupem či loupeží

 

Ochrana před mechanickým poškozením

Největší váhu k ochraně před mechanickým poškozením bychom měli přikládat historickým a novodobým pamětním mincím. Novodobé pamětní mince jsou většinou dodávány v ochranných kapslích (bublinkách) a mají tedy nějakou ochranu. Každá ryska či škrábanec na minci navíc, snižuje její hodnotu, a proto není od věci dát mincím alespoň základní ochranu v podobě kapes na mince, kapesních alb či kruhových kapslí. Například oblíbené kapesní album ROUTE pojme až 96 mincí a v poměru ochrany mincí, ceny alba a hodnoty sbírky je bezkonkurenční. 

Další kategorií jsou investiční mince a slitky. U běžných investičních mincí jako jsou Wiener Philharmoniker, Maple Leaf, Australian Kangaroo a další, není zachovalost mince důležitá. Tyto mince se razí až v milionech a nejpodstatnější je obsah drahého kovu. I přesto mám osobně rád, když se s jakoukoli mincí zachází slušně. Navíc když jsou uchovávány v reprezentativních kazetách či albech, vždy dělají investorovi mnohem větší radost. To stejné platí také u investičních slitků.

Kdyby se vám někdy zlomil blistr nebo jste vystřihli větší slitek z fólie, nic se neděje. Slitky bez problému vykoupíme. V nabídce máme také plastové kapsličky pro slitky, které přišli o blistr.

Neméně důležitá je manipulace s drahými kovy. Při manipulaci doporučujeme používat pracovní podložku, která může zachránit nejedno poškození mince. S mincemi můžeme pracovat pomocí bavlněných rukavic či numismatických pinzet. Mince v kvalitě proof se nedoporučujeme vyndávat s kapslí a jinak s nimi manipulovat. Pokud by došlo ke kontaktu s vysoce leštěnou plochou, nikdy už nepůjde vrátit do původní podoby. Nastane-li situace, kdy budete muset minci přesunout, doporučujeme křížovou pinzetu na mince a precizně ji uchopit za hranu. 

 

 

Ochrana před vlhkem, sluncem a jinými chemickými látkami

Velmi důležité je, kde a v čem mince uchováváme.

Na mince (ale i bankovky) používejte pouze numismatické produkty. Všechny jsou vyrobeny bez chemických přísad a jsou vhodné k dlouhodobému uložení sbírek. Různé jiné fólie, zip sáčky, krabičky apod. mohou uvolňovat chemické látky a způsobit oxidaci či zabarvení kovu.

To stejné platí o místě, kde mince skladujete. Chemické látky obsažené v nábytku, barvách, oblečení nebo plastech se mohou uvolňovat a způsobit oxidaci nebo zabarvení kovu. Zvolte místo se stálou teplotou a vlhkostí. Sklepy a podobná místa, kde se dlouhá léta topilo nekvalitním uhlím, obsahují vyšší koncentrace síry a jejich sloučenin. Ty působí velmi agresivně na drahé kovy. Stejně negativně může působit sluneční zařazení, proto mince nevystavujte přímému slunci. 

 

Ochrana před neoprávněným přístupem či loupeží

Často bývá podceňována bezpečnost a mnozí mají své sbírky a jiný majetek volně ve skříňkách, šuplících nebo knihovnách. Nemáte-li zatím žádný trezor či jiné zabezpečení, určitě pomůže hra na schovku, kde 1 oz zlatý slitek v blistru má velikost kreditní karty a lze jej efektivně schovat. Platí zde jednoduché pravidlo, nikdy neschovávat vše na jedno místo, ale uložte slitky na více míst. V případě krádeže nenajde pachatel všechny vaše skrýše. 

  • Proti neoprávněnému přístupu může dobře posloužit bezpečnostní schránka Leuchtturm, do které lze schovat šperky, hotovost či mince. Schránky jsou v provedení knihy a v knihovně dobře splývají. 
  • Proti loupeži máme v nabídce trezor KAVENT, který je speciálně přizpůsoben pro alba, kazety, etue či boxy a nemusíte mít strach, že by se do něj nevešly. Je určen k ukotvení do zdi nebo podlahy a je vyroben z 2 mm tlusté oceli a vybaven kvalitním zámkem. V poměru velikosti, kvality a ceny je perfektní volbou.  

V roce 2022 bylo v České republice evidováno celkem 27 719 vloupání s celkovou škodou 1 694 092 000 Kč. Průměrná škoda na vloupání činila 61 117,- Kč. Je tedy na zváženou, zda si nějaký sejf za jednotky tisíc nepořídit a minimalizovat případné škody.

Další nedílnou součásti zabezpečení by mělo být poplachové zařízení. Některé pachatele může okamžitě odradit, jiným zkrátit dobu loupeže. Většina poplachových zařízení má vlastní aplikace a možnost propojení s mobilem. Okamžitě tak vidíte, kdy a kde byl poplach spuštěn.

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
 
Photo: Designed by Freepik/kjpargeter

Investiční nebo pamětní mince? Aneb limitovaný náklad není vše.

Vážení investoři a sběratelé,

Češi jsou národem sběratelů a téměř každý něco sbírá, od mincí, přes známky, vyznamenání, odznaky, až po bankovky. Dnes je možné sbírat téměř cokoli. Nejeden Čech se zabývá sbíráním hracích karet, sirek, vínových korků, sběratelských kartiček, víček od lahví, telefonních karet, pohlednic, akcií, cenných papíru a spoustu dalšího. Někteří mají sběratelství jako koníček, jiní zase jako prostředek zhodnocení peněz. Dobře zorganizovaná sbírka je vždy cennější, přehlednější, reprezentativnější a dělá sběrateli mnohem větší radost. Navíc pokud ji dostane do rukou někdo jiný (například dědic), rychle a lépe se v ní zorientuje a dokáže ji prodat za její reálnou hodnotu. Průměrně 500 mincí lze krásně zorganizovat v albu NUMIS. Pro alternativní sbírání je tady všestranné album GRANDE. 

Nyní k mincím. Ty můžeme hrubě rozdělit na tři sektory:

Najde se mnoho investorů, kteří nejsou ochotni za historickou či pamětní minci platit v desítkách nebo stovkách procent více, než je reálný obsah drahého kovu v ní. Naproti tomu sběratelé těchto mincí nevidí valný potenciál v investičních mincích, které se razí v milionech kusech běžným razidlem. Pak jsou zde také vášnivý numismatici, kteří kompletují sbírky historických mincí, ale v novodobých pamětních mincích vidí jen kus lesklého hezkého plíšku. Každý z nich má v něčem pravdu a je potřeba si vždy upřesnit úhel pohledu. Jak vnímá investiční mince investor a jak vnímá sběratel pamětní či historické mince. 

 

Investiční mince

Vnímání běžných investičních mincí je poměrně snadné. Tyto mince můžeme bez nadsázky přirovnat k penězům. Zlaté investiční mince jsou tvrdou a stabilní měnou, která má nejlepší poměr mezi hodnotou a rizikem. Tyto mince se razí v neomezeném nákladu, bez použití speciálních razidel či dokonale leštěných plíšků. Účelem je vyrobit minci za nejnižší možnou cenu (například cenu 1 oz zlaté mince tvoří 95 % zlato a 5 % ceny je použito na výrobu, distribuci, marži atd.). Jejich cena je čistě závislá na světových burzách obchodujících se zlatem. Při prodeji těchto mincí se nerozlišuje zachovalost či stáří mince, ale pouze její hmotnost a pravost kovu. Je to podobné, jako byste přišli do obchodu s novou deseti korunou nebo starou zašlou desetikorunou, obě mají stejnou hodnotu a za lesklejší si nekoupíte více. K těmto mincím se nevydávají certifikáty pravosti, protože jsou zbytečné. Mince nemá žádné sériové číslo a certifikát by šel přiložit i k padělku. Navíc u těchto mincí jde čistě jen o drahý kov a ten si během chviličky umí obchodník sám ověřit. 

Do kategorie investičních mincí patří také novoražby (například Františka Josefa I. nebo Tolaru Marie Terezie). Často bývají mylně označovány za méně hodnotné, ale to je dáno tím, že je spousta lidí chce zařadit mezi pamětní či historické mince. Tyto mince kombinují investiční charakter s krásou historické mince. Ale jako u běžných investičních mincí, jde pouze o obsah drahého kovu v minci a jejich hodnota se čistě odvíjí od ceny drahého kovu na světových burzách.

 

Historické mince

Historické mince mají největší výhodu v tom, že za nimi stojí silné příběhy historie. Jsou za nimi schovány dějiny civilizací, imperátorů, válek, ale také finančních krizí a omylů. Například první zaznamenaná hyperinflace byla roku 301 n.l. a od této doby se lidstvo moc neponaučilo. Historické mince šlo namnožit pouze snížením obsahu drahého kovu a přidáním jiného méně cenného kovu. I přesto je množství historických mincí malé a nikdo jej už nenavýší. Naproti tomu novodobé pamětní mince se stále razí a jejich množství se neustále zvyšuje.
 
Dobrou pomůckou je katalog Standard Catalog of World Coins“, na kterém se podílí přibližně 120 odborníků z celého světa. Tento katolog se vydává a aktualizuje v letech 1701 - 1800 nebo 1801 - 1900 nebo 1901 - 2000 atd. Srovnejme například dva poslední katalogy. Předposlední z roku 1901 - 2000 (100 let) obsahuje 2352 stran a nejnovější katalog z roku 2001 - 2020 (20 let) má 1536 stran. Podle propočtů by měl mít budoucí katalog 2001 - 2100 přibližně 7680 stran. Ale nejdůležitějším faktem je, že historické mince byly dochovány často v malých počtech a mnohdy i po jednom kusu. Novodobé mince jsou raženy v tisících. Dalším významným faktorem je, že tento katalog obsahuje pouze státem vydávané, a tedy oficiální pamětní mince ČR. U nás se jedná o mince ČNB. Jiné mince například České mincovny, Pražské mincovny, Zlatohorské mincovny a jiné, v katalogu zařazeny nejsou. Tyto mince nejsou publikovány ani v českých numismatických katalozích. Můžeme tedy konstatovat, že množství novodobých mincí je v řádu stovek procent více, než těch historických.
 
Historické mince nemůžeme vnímat jako měnu, ale jako historické kousky. Mají blíže k umění, vzácným obrazům či známkám. Při prodeji je zapotřebí odborníků, ocenění a najít kupce. Nevyměníte je během chviličky za peníze, jako investiční mince. Samozřejmě je zde více faktorů, zda se jedná o mince v řádech milionů či tisíců korun. Levnější mince lze prodat mnohem snáze. 
 
 
Pamětní novodobé mince
 
Sbíráním novodobých mincí je zapáleno spoustu Čechů. Je třeba být ale na pozoru, abyste si nekoupili brak. Základní rozdělení těchto mincí je na oficiální vydávané českým státem (respektive Českou národní bankou - ČNB) a ostatní státem nevydávané (to stejné platí u zahraničních mincí).
 
České pamětní mince (ČNB)
Česká národní banka je jediná, jež má právo razit nebo zadávat ražbu českých pamětních mincí a oběživa. Tyto mince pro ni razí soukromá společnost Česká mincovna a.s. (nejedná se o státní podnik), jejím vlastníkem je česko-švýcarské konsorcium Monetica. ČNB udržuje zdravý numismatický trh a vydává v limitovaných nákladech pamětní mince a nově i pamětní bankovky. Žádným jiným subjektům nepovolila vydávání českých pamětních mincí, aby nedošlo k přehlcení trhu. Tyto mince jsou zařazeny do numismatických katalogů jako oficiální pamětní mince a měna České republiky. Každá z nich má nominální hodnotu vyjádřenou v Českých korunách. Z novodobých pamětních mincí nám dává největší smysl sbírání mincí ČNB. 
 
Pamětní mince
Jak jsme zmínili výše, ostatní pamětní mince nejsou zařazovány do katalogů. Jejich ražba je sice limitována na několik tisíc kusů, ale není limitovaný počet edic, který je mnohdy bezprecedentní. Množství těchto mincí (množství edic) není ničím a nikým omezován. Pokud má mince z jedné strany ražbu s českou tématikou a z druhé strany zobrazuje královnu ostrovního státu, se kterým nemá ČR nic společného (navíc s cizí měnou), tak to v nás vzbuzuje obavy o budoucím potenciálu mince. Vždy se můžou vyskytnou edice, které budou populární a jejich cena vzroste. Avšak celková důvěra v novodobé pamětní mince nevydávané českým státem je z naší strany malá. 
 
Proč je faktor důvěry tak důležitý?
Z jediného hlediska a to ceny. Protože jestli mince nesplní svůj numismatický potenciál a nebude o ni za několik let valný zájem, dostanete za ni akorát cenu obsaženého kovu. Ten je ale v poměru ceny za gram a v porovnání s investičními mincemi velmi rozdílný:
 
Stříbrná pamětní mince Stříbrná investiční mince
Cena cca 1 500,- Kč/1 oz cca 800,- kč/1 oz  Pamětní mince mají velmi velké cenové rozpětí. Například kolorované mince stojí mnohdy i 3 000,- Kč/1 oz.  
 
Zlatá pamětní mince Zlatá investiční mince
Cena cca 70 000,- Kč/1 oz cca 48 644,- kč/1 oz  Pamětní mince mají velmi velké cenové rozpětí. Některé speciální ražby jsou ještě dražší v desítkách procent. 
 
 
Za pamětní mince tedy zaplatíme v některých případech až dvojnásobek ceny. Nesplní-li mince numismatické očekávání, bude návratnost investice násobně delší. Jak jsme zmínili výše, jediný smysl nám dávají mince ČNB, kde je také větší pořizovací cena, ale stojí za nimi síla státu a česká měna. Dalším zajímavým faktorem je často debatovaný přechod na Euro. Pokud se tak v budoucnu stane, uzavře se éra české měny a další mince už budou raženy s nominálem euro. Naše měna se tak stane vzácnější, protože již nebudou vznikat žádné nové mince s hodnotou v českých korunách a jejich cena, ať už pamětních nebo oběhových mincí, poroste rychleji. 
 
 
Zajímavá alternativa?!
 
Na trhu jsou ještě investiční mince s "numismatickým" potenciálem. Je to jakási varianta mezi investiční a pamětní mincí s větším, ale limitovaným nákladem. Jedná se například o stříbrné mince Lunární série, bratislavské mincovny, Kookaburry, Čínské pandy apod. Nebo zlaté mince Lunární série, Australian Kangaroo, Čínské pandy apod. Tyto mince mají každoročně nový motiv a jsou zaměřeny na různá témata. Mají vlastně jakýsi sběratelský charakter. U těchto mincí může také nastat, že nesplní svůj numismatický potenciál, ale výhodou je cena. U stříbrné mince zaplatíte například 60 - 120,- Kč navíc. U zlatých mincí je rozdíl v rámci dvou set korun a někdy téměř žádný. Nebude-li v budoucnu sběratelský zájem o tyto mince, nepřijdete o desítky či stovky procent. Mince se bude pouze zhodnocovat o nějaký ten měsíc déle. 
 
 
Závěrem
 
Jak jsme v úvodu zmínili, nejdůležitější je, za jakým účelem minci kupujeme. Zda chcete vlastnit investiční mince a mít po ruce stabilní peníze, které nejlépe fungují jako pojistka proti politickým a finančním krizím nebo jsme sběratelé a chcete mít doma sbírku, kterou někdy v budoucnu prodáme, ale nespoléháme na ni, jako na okamžitě směnitelnou investici. 
 
Z našeho pohledu dávají smysl obě varianty. Každý investor si musí sám rozhodnout, kolik procent chce vložit tam či tam v důsledku toho, kdy, kolik a jak rychle bude potřebovat investici proměnit zpět na peníze.
 
 
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
 
Photo: Designed by Freepik

Penzijní spoření vs. Zlato

Vážení investoři a sběratelé,

třetí důchodový pilíř má podle politiků doznat razantních změn. Shrneme připravované zásadní změny v penzijním spoření a porovnáme jej s investováním do zlata.

Ve hře jsou dvě zásadní změny:

  1. Odebrání státního příspěvku střadatelům v důchodu. (Jedná se přibližně o milion lidí ve věku nad 60 let. Příspěvek se nebude vyplácet u nových smluv a u starých dojde k pozvolnému snižování například během 5 let až na nulu.)
  2. O státní podporu přijdou také ti, kteří si budou chtít vybrat celou částku najednou. (Stát se snaží všemožnými způsoby zkomplikovat nebo sankciovat jednorázové výběry. Podle poslance Michaela Kohajdy dává smysl naspořené prostředky vyplácet průběžně během 5 či 10 let.)

3pilir

 

Porovnání Penzijního spoření a zlata

Penzijního spoření Zlato
Výběr prostředků kdykoli bez sankcí NE ANO Stát se snaží všemožnými způsoby velmi znevýhodnit předčasné výběry a nově i jednorázové výběry v důchodu. U zlata při zpětném prodeji přijdete o premium (u 1 oz zlaté mince cca 5 %). Žádné jiné srážky u prodeje zlata nejsou. 
Doba vyplacení prostředků Cca do 3 měsíců Okamžitě U penzijních spoření je výpovědní lhůta 1 či 2 měsíce a začíná běžet od 1. následující měsíc. Zlato je směnitelné za peníze okamžitě, bez omezení a po celém světě. 
Zdanění Z výnosu 15 % daň 0% Zlato je osvobozeno od DPH a u fyzických osob je prodej osvobozen o daň z příjmu. U penzijního spoření musíte odvést daň z příjmu 15 % z výnosu a 15 % daň z příspěvku zaměstnavatele (pokud ukončíte předčasně). Jestliže jste uplatňovali snížení daně a předčasně ukončili smlouvu, musíte dodanit posledních 10 let. 
Bezpečnost investice ? ANO Banky jdou ruku v ruce se státem a většina prostředků z penzijních fondů je ve státních dluhopisech s nízkým „bezpečným“ výnosem. Pokud se stát dostane do dluhových problémů, budou i penzijní spoření v ohrožení. Zlato máte pevně ve vlastních rukou a nikdo vám jej lusknutím prstu nevezme. 
Odpočet daně ANO NE U penzijního spoření lze uplatnit snížení daně, ale pokud se předčasně ukončí, musí se posledních 10 let dodanit.
Změna pravidel ANO NE Chystané změny penzijního spoření se budou týkat i stávajících smluv. Zlato je celosvětově obchodovatelné bez výhrad a lze jej snadno nakoupit a prodat. Nikdo netvoří smlouvy a pravidla jak, kdy a kde nakupovat či prodávat zlato.
Výnosy 1-2 % Z dlouhodobého hlediska udržuje kupní sílu úspor (drží krok s inflací) Průměrné výnosy penzijních fondů jsou velmi malé a navíc zdaněny 15 %. Juraj Karpiš ve své knize Jak na zlato (z roku 2021) vypočítal, že za posledních 20 let vyrostlo zlato v amerických dolarech o neuvěřitelných 610 %.
Státní příspěvek nově až 270,- Kč NE Státní příspěvek má a bude mít ještě více omezení (převážně v oblasti výběru prostředků). Je tak velmi snadné o něj přijít.
Dědictví Pod kontrolou státu Bez kontroly Penzijní spoření v kontextu s dědictvím má více kritérií, které musíte splnit, abyste nepřišli o státní příspěvky a nemuseli odvádět další daně. Naproti tomu zlato není pod žádnou kontrolou a automaticky jej nikdo nezdaní.
 
 
 
Závěrem
 
 
Penzijní spoření začíná mít čím dál více omezení a nařízení, které hodně omezuje svobodnou volbu jak nakládat s naspořenými prostředky. Podle posledních průzkumů Češi začali věřit více zlatu a prodeje zlata v České republice jsou 10x větší. Oproti jiným státům, mají české domácnosti stále málo zlata a například takový průměrný dospělý obyvatel Německa vlastní 130g zlata. Ve srovnání s Českem je to necelé 2 gramy na obyvatele. 
 
Zlato můžeme vnímat jako svobodný univerzální nástroj k udržení kupní síly úspor. Je také pojistkou proti špatným ekonomickým, politickým nebo finančním scénářům a je vlastně jakýmsi protikladem k penzijnímu spoření. 
 
Od roku 2009 se vedou statistiky dovozu zlata do ČR a podle nich mají Češi naspořeno ve zlatě minimálně 29,6 mld. Kč. V penzijních fondech je 595 mld. Kč. Jestliže by se stát dostal do velkých problémů jako například v Řecku (rok 2015) a musel by za každou cenu sehnat peníze, tak bude zlato nejbezpečnější variantou uložení peněz hned z několika důvodů. Částka je příliš nízká na to, aby se státu vyplatilo jej vymáhat. Navíc by to byl nejhorší politický krok a nikdo by jej dobrovolně nevydal. Neexistuje žádná databáze, ke které by měl stát přístup a hned zjistil všechny vlastníky zlata. 
 
zlatocd
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: asociace penzijních společností, ministerstvo financí
 
Photo: Designed by katemangostar / Freepik

Nové mince z bratislavské mincovny Pressburg Mint

Vážení investoři a sběratelé,

máme skladem několik nových mincí z bratislavské mincovny Pressburg Mint. Nejzajímavější je bez pochyby mince „AI Coin 2023“, která je jako první mince na světě navržená umělou inteligencí a kombinuje krásu tradičního řemesla se špičkovou silou umělé inteligence. 
 
Mincovna Pressburg Mint navazuje na historickou tradici mincovnictví v Bratislavě moderním způsobem. Používá nejnovější technologie ražby a ve spojení s inovativním designem produkuje investiční a pamětní mince, které nejsou jen držitelem hodnoty, atraktivní investiční příležitostí, ale i uměleckým dílem se sběratelskou hodnotou.
 
 
pbm
Wall Street vs. drobní investoři

Podle nejnovějšího průzkumu Kitco News Weekly Gold Survey“, kterého se zúčastnilo 14 analytiků z Wall Street a 595 drobných investorů, bude mít zlato v následujících týdnech jasný směr.

72 % vlků z Wall Street hlasovalo pro růst zlata, tedy 10 z nich. 2 analytici očekávají pokles ceny a zbylí dva zaujímají neutrální postoj. 

Velmi podobné výsledky byly také u drobných investorů, kde 431 (72 %) hlasovalo pro růst zlata. Dalších 106 (18 %) sází na pokles ceny a zbylých 58 (1 %) zaujalo neutrální postoj. 

wallstreetvsretail 

 
V pátek 5.10.2023 dosáhl žlutý kov sedmiměsíčního minima a poté se odrazil rychle směrem vzhůru. Podle Everetta Millmana, hlavního analytika trhu v Gainesville Coins se pravděpodobně bude cena pohybovat v rozmezí  1900 až 1950 dolarů za unci.
 
gold1920, 
 
K růstu ceny zlata bezpochyby také přispívá konflikt na blízkém východě a v Izraeli. V nejisté době sázejí investoři vždy na bezpečný přístav v podobě zlata. 
 
 
Gold / Silver ratio
 
Michael Maloney světový poradce v oblasti drahých kovů doporučuje nakupovat převážně stříbro, jakmile se ukazatel Gold/Silver ratio přehoupne přes 80:1. Aktuální hodnoty se drží okolo 85:1. Naopak přiblíží-li se ukazatel k hodnotám 50:1, doporučuje nakupovat zlato.  
 
gs24h
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

 

Zdroj: Kitco.com
Photo: Designed by starline / Freepik

10 důvodů proč nakupovat stříbro

Připravili jsme pro vás 10 základních důvodů proč se vyplatí investovat také do stříbra. 
 

  1.  Světové zásoby obchodovatelného stříbra jsou mnohem menší než zlata. (více se dočtete v článku Světové zásoby zlata, stříbra a platiny)
  2.  Poměr Gold/Silver ratio se aktuálně drží okolo 80:1 (80 uncí stříbra stojí stejně jako 1 unce zlata). Z historického hlediska se tento poměr pohyboval 15:1, který byl velmi podobný zastoupení stříbra a zlata v zemské kůře, ten se odhaduje na 17:1.
  3.  Stříbro se téměř nerecykluje a často je nenávratně spotřebováváno v průmyslu. Oproti zlatu se zásoby stříbra zmenšují. 
  4.  V průmyslu je téměř nenahraditelné. Je dobře zpracovatelné a má vynikající elektrickou i tepelnou vodivost, odolnost vůči vlivům okolního prostředí a vysokou odrazivost pro viditelné světlo.
  5. Stříbro je jednou z nejznámějších komodit a námi nabízené stříbrné slitky i mince jsou obchodovatelné bez výhrad po celém světě. 
  6. Cena stříbra je uměle tlačena dolů, a to především na burzách, kde se obchoduje s papírovým stříbrem, kterého je mnohem více, než toho fyzického. Je to také dáno velikosti trhu, kde oproti zlatu je ten stříbrný trh mnohem menší. Papírového stříbra se zobchoduje 243x více než toho fyzického.
  7. Oproti zlatu je stříbro cenově dostupnější a s tím souvisejí také nižší náklady na skladování. 
  8. Inflace se propíše do ceny stříbra. Velmi nízká cena pohybující se často na hraně těžebních nákladů pozitivně ovlivní jeho konečnou cenu. (zvyšující se náklady na těžební stroje, navyšovaní mezd nebo vlády hledající peníze v podobě daní pro svůj chod apod.)
  9.  Aktuální poptávka převyšuje nabídku. V polovině roku 2021 došlo k deficitu fyzického stříbra, který se neustále zvyšuje a nyní je největší za posledních 10 let. Všechny přebytky z předchozích let byly spotřebovány a na konci roku 2022 byl deficit 237,7 milionů uncí. 
  10.  Zvyšující se zájem, důvěra a povědomí drobných investorů o šedivý kov. Pozitivní data přichází ze všech částí Země, ať už z těch vyspělejších nebo rozvojových. Celosvětová poptávka po investičním stříbru se zvýšila v roce 2022 o 22% na nové maximum 332,9 milionů uncí. Nejprudší nárůst investic do stříbra zaznamenali v Indii a to o 188%. Čísla z USA ukázali, že více Američanů vlastní stříbro, než zlato a to především u mladší populace. Mládí sází na stříbro. 

Pozitivní fakta o stříbru jsou nekompromisní, nízká cena a vysoký potenciál zhodnocení. Není tedy otázkou, zda se stříbro zhodnotí, ale pouze kdy se tak stane a tedy jak dlouho je udržitelná tato velmi nízká cena. 

Kdybychom vzali v potaz velmi optimistický scénář a vypočítali cenu stříbra podle poměru zlata/stříbra v zemské kůře (17:1), tak by podle aktuálního kurzu zlata 1825 USD (42 760 Kč) měla být cena stříbra 310,3 USD (7 269 Kč) za jednu troyskou unci. 

119_stribrna-investicni-mince-1-oz-wiener-philharmoniker-2023

 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Cena zlata pod 1880 USD !

Vážení investoři a sběratelé,
 
 
aktuální spotová cena zlata se dostala pod 1 880 USD/oz (43 195 Kč) a může být zajímavou příležitostí k doplnění zlatých rezerv. 
 
2023-09-29
 
 
Na začátku roku 2023 byla cena zlata 1 839/oz USD (41 616 Kč). Nejnižší letošní cena zlata byla 1 811 USD/oz (40 510 Kč) a vrcholová cena dosahovala 2 050/oz USD (43 400 Kč). 
 
 
Špatné ekonomické vyhlídky a stále vysoká inflace se podepsaly na kurzu koruny. Kurz dolaru, který se letos pohyboval v rozmezí 21,1 - 23 USD/CZK hodně ovlivnil výslednou cenu zlata. Aktuálně koruna oslabila na kurz 23 korun za dolar a to se projevuje na ceně zlata. Například rozdíl v kurzu 1,9 Kč, vytvoří rozdíl ve výsledné ceně zlata 3 610,- Kč. 
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Australské investiční mince
PerthMint-logoPMS-d7f9d2b05056a36_d7f9d4bc-5056-a36a-0ca4b51cac5c194a
 
Australská mincovna The Perth Mint se řadí mezi špičku na světě. Ročně zpracuje až 700 tun zlata a je jednou z největších a nejefektivnějších rafinerií v historii. Zabývá se nejen ražbou investičních a pamětních mincí, ale také výrobou investičních slitků a cihliček. 
 
Nejslavnější je bezpochyby mince s motivem červeného klokana ve skoku od designéra Dr. Stuarta Devlina. Největší produkce zlatých mincí Australin Kangaroo 1 oz byla v roce 2021 a to 559 131 kusů. Stříbrných mincí Australian kangaroo 1 oz bylo nejvíce vyraženo v roce 2020 (13 169 939 kusů).
 
Mincovna je také držitelem titulu největší vyrobené mince na světě, která váží neuvěřitelnou 1 tunu a má 80 cm v průměru a 12 cm v síle.
 

 

Australská Lunární série z dílny mincovny Perth Mint se stala nejpopulárnější sběratelská edice v moderní numismatice. Je věnována dvanácti ročnímu cyklu Čínského lunárního kalendáře. Stříbrné mince o váze 1 Oz (31,1g) jsou raženy v limitovaném nákladu 300 000 Ks pro celý svět. Projevuje se to i na jejich kupní ceně, která je oproti jiným investičním mincím mírně vyšší. Díky obrovské popularitě a celosvětové likviditě je toto jeden z důvodů, proč jsou mince tak vyhledávané u mnoha investorů a proč se z mnoha investorů stávají vášniví sběratelé.
 
Možnosti investování do zlata

Zlato známe už nejméně 5000 let a díky jeho ojedinělým vlastnostem a vzácnosti má mnoho podob a využití. My se na něj podíváme hlavně z investičního hlediska. 

12

Na úvod si můžeme říci hlavní důvody, proč se zlato stalo měnou:

  • Přenositelnost
  • Trvanlivost
  • Stejnorodost
  • Dělitelnost
  • Stabilní hodnota
  • Snadná rozpoznatelnost
  • Vzácnost

Pro porovnání jsme na závěr přidali data produkce rakouské mincovny Münze Österreich AG a porovnali, zda se více prodávají slitky nebo mince.

 

1) Zlaté slitky/cihličky

bars

Jednou z nejoblíbenějších forem investičního zlata v České republice jsou zlaté slitky/cihličky. Jedná se o čistou investici do zlata, kde se klade důraz na nejlepší poměr ceny/gram. Obecně platí zásada, čím větší slitek, tím lepší nákupní i výkupní cena. Na druhou stránku, při prodeji velkou cihličku nerozkrájíte na malé kousky a musíte ji prodat celou. Proto je lepší variantou více menších slitků. 

+ Příznivá cena 
+ Možnost prodeje po celém světě
+ Osvobozeno od DPH
+ Možnost investování od 1g

- Větší slitky nelze dělit
- Cena závislá na hmotnosti a ceně kovu na burze

 


U nás neřešíme čísla slitků nebo zda je blistr poškozen či ne. Zajímá nás pouze slitek, který od Vás vždy vykoupíme.

 

2) Zlaté investiční mince (Bullion)

113

Investiční mince můžeme bez nadsázky přirovnat k investičním slitkům. Jedná se také o čistou investici do drahého kovu bez numismatické hodnoty, pouze v jiném "kabátě". Těchto mincí se razí několik stovek tisíc ročně. 

+ Příznivá cena 
+ Možnost prodeje po celém světě
+ Osvobozeno od DPH
+ Možnost investování od 1/25 oz
+ Zákonné platidlo
+ Širší výběr motivů mincí

- Bez numismatické hodnoty
- Cena závislá na hmotnosti a ceně kovu na burze

 


Dostanete do ruky přímo kov, který si můžete osahat, zakousnout nebo přeměřit. Mince mají status oficiálního platidla a jejich padělání ze strany čínských výrobců je minimální, aby nedocházelo k mezinárodním konfliktům. Při převozu "hotovosti" (zlatých mincí) mimo hranice ČR, počítají některé státy při kontrole nominální hodnotu vyraženou na minci, namísto aktuální ceny zlata na burze (není to však pravidlem).

 

3) Zlaté pamětní mince

2793957047f43de38061f4ed120783c1

Novodobé pamětní (sběratelské) mince jsou velmi pestrou, krásnou a zajímavou alternativní investicí. Tyto mince se často razí v malých limitovaných nákladech, avšak je potřeba být na pozoru, protože celkové množství edic je obrovské a ne každá limitovaná edice se může zhodnocovat dle vašich představ. 

+ Sběratelská (numismatická) hodnota
+ Osvobozeno od DPH

- Horší celosvětová likvidita (ovlivněno mnoha faktory)
- Vyšší pořizovací cena 
- Skladování v optimálních podmínkách


Velmi zajímavou alternativou k pamětním mincím mohou být investiční mince s numismatickým (sběratelským) potenciálem. Jedná se zpravidla o investiční mince, které jsou raženy běžným způsobem, ale mají každoročně jiný motiv na minci. Například jsou to mince Lunární série, Kangaroo, Kookaburry, Koaly, Čínské pandy apod. Zde je jen malý příplatek za uměleckou hodnotu mince a při ucelení sbírky může být prodejní cena vyšší, než při jednotlivém prodeji. 

Sběratel by měl vždy vytvářet nějakou celistvou sbírku. Jednotlivé mince mají nižší cenu, nežli kompletní sbírka. Zaměření sbírky může být například na faunu, flóru či architekturu. Nebo kompletování českých pamětních mincí vydaných ČNB apod. Možností je opravdu mnoho. 

 

4) Historické mince

Ducat_Czechoslovakia_1923_rv

Historické mince oproti novodobým mají výhodu v tom, že už jejich limit nikdo nenavýší. Novodobých pamětních mincí neustále přibývá. 

+ Historická (numismatická) hodnota
+ Osvobozeno od DPH (Za splnění několika podmínek)

- Průměrná likvidita (ovlivněno mnoha faktory)
- Vyšší pořizovací cena 
- Nutnost orientace se v mincích
- Vyšší možnost narazit na falzum (drahé mince)
- Skladování v optimálních podmínkách

 

5) Zlaté šperky

 jewelery

Zlaté šperky jsou i v dnešní době velmi populární. Každoročně se stále nejvíce zlata používá ve šperkařství. 

+ Krása kombinující hodnotu zlata
+ Každodenní užívání

- Vyšší pořizovací cena (velká část ceny jde na výrobu)
- Nízká likvidita
- Design, který může zestárnout

 

Nevýhodou šperků může být také jejich design. Šperky, které se nám líbí dnes, nemusí být stejně hezké pro jiné generace. Proto může být prodejní cena nízká a dostanete pouze cenu zlata. Není to samozřejmě pravidlem. 

 

Závěrem

Podle odhadů bylo celosvětově vytěženo 208 874 tuny zlata a z toho bylo použito 46% (95,547 tun) na šperky. 

V roce 2022 putovalo do šperkařství celkem 2 089,5 tun zlata a na investiční produkty bylo použito 1 126,7 tun zlata.

Také v roce 2022 začali výrazně nakupovat zlato centrální banky.

zlato2022

Mince nebo slitky?

Rakouská mincovna Münze Österreich AG prodává investiční mince i slitky. V tabulce níže naleznete jejich srovnání produkce.

Investiční slitky Investiční mince
Celkem vyrobeno kusů 567 394 2 072 100
Použité zlato v troyských uncích 728 780 1 089 600

 

Nejvíce zlata z pohledu rakouské mincovny putovalo do investičních mincí, a to 1 089 600 troyských uncí zlata.

 

Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Münze Österreich AG - produkce

V době ekonomické nejistoty a trvale vysoké inflaci hledá mnoho lidí příležitosti, jak uchovat kupní sílu svých úspor a zlato či stříbro jsou jejich častou volbou. To vše se odráží i na výsledcích produktivity rakouské mincovny Münze Österreich AG. Největší skok můžeme vidět v číslech před pandemií (2019) a současností (2022). Například v roce 2019 byla produkce zlatých mincí Wiener Philharmoniker 1oz  164 312 kusů. Od tohoto roku se zájem o mince raketově zvýšil a v roce 2022 bylo vyraženo neuvěřitelných 886 300 kusů. 

535376--mm1200x1200

My se ohlédneme za hospodářskými výsledky rakouské mincovny Münze Österreich AG za roky 2020, 2021 a 2022. Jako vždy byli nadprůměrné a pokořili předchozí výsledky. 

 

Produkce zlatých slitků a cihliček:

V roce 2022 se celkově vyprodukovaly a prodaly slitky v hodnotě 1 266 700 000 EUR. 

Zlatý slitek/cihlička 2020 2021 2022
1 g 66 573 82 833 103 731
2 g 79 300 88 254 105 040
5 g 58 898 58 438 87 879
10 g 59 559 63 335 78 099
20 g 46 070 51 921 57 993
50 g 35 061 41 073 52 715
100 g 43 846 52 742 55 278
250 g 8 968 11 126 16 495
500 g 2 758 3 570 4 951
1 000 g 2 896 5 411 5 213
Celkový počet kusů 403 929 458 703 567 394
Celková váha v troyských uncích 472 929 627 798 728 780

 

 

Produkce zlatých mincí Wiener Philharmoniker:

Největší popularita zlatých mincí Wiener Philharmoniker je v Evropě, Severní Americe a Japonsku.

Váha 2020 2021 2022
1 oz 706 600 751 500 886 300
1/2 oz 112 400 113 300 139 100
1/4 oz 155 900 169 900 262 000
1/10 oz 329 400 429 300 614 100
1/25 oz 119 200 149 300 170 600
Celkový počet kusů 1 423 600 1 613 300 2 072 100
Celková váha v troyských uncích 839 500 899 600 1 089 600

 

 

Produkce stříbrných mincí Wiener Philharmoniker 1 oz:

Největší popularita stříbrných mincí Wiener Philharmoniker je v Evropě a Severní Americe.

Váha 2020 2021 2022
1 oz 7 200 000 12 300 000 12 300 000
Celkový počet kusů/Váha v troyských uncích 7 200 000 12 300 000 12 300 000

 

 

Produkce platinových mincí:

Pokles v produkci platinových mincí byl ovlivněn omezenou výrobou, protože bylo hlavní zaměření na zvýšenou produkci zlatých mincí. 

Váha 2020 2021 2022
1 oz 40 900 25 000 12 500
1/25 oz 4 900 7 000 7 900
Celkově počet kusů 45 800 32 000 20 400
Celková váha v troyských uncích 41 100 25 300 12 900

 

Zdroj: https://www.muenzeoesterreich.at/

Affiliate program