Aktuální články

Novinky, rady, tipy a grafy ze světa zlata a stříbra. 

Notafilie - sbírání bankovek aneb v každém z nás je malý sběratel

Hezký den všem sběratelům a investorům,

 
každý z nás v sobě určitě najde malou vášeň pro sbírání mincí či bankovek a nejeden Čech byl nadšeným sběratelem známek. Za doby totality byla nabídka omezená a tak vznikaly v oblasti numismatiky alespoň ročníkové sady českých mincí k uspokojení veřejné společnosti. Vytvoření sbírky oběhových mincí z České republiky nebo Československa nemusí být tedy nemožný úkol. 
 
Dochovalo se také velké množství bankovek, které jsou cenově dostupné a mohou posloužit jako zajímavý nástroj k diverzifikaci portfolia. Navíc sbírání bankovek není jen o investování, ale také poznávání a připomínání si historie. Mnoho z nás si jistě dobře pamatuje legendární stokorunu, která by neměla chybět v žádné sbírce.
 
IMG_0003
 
Téměř každý si také doma schoval padesátikorunu nebo dvacetikorunu, se kterou jsme ještě donedávna platili. 
 
IMG_0001-2
IMG_0002
 
Stejně jako u mincí, tak u bankovek a známek je důležitá správná archivace. Všechny uchovávejte na místech se stálou pokojovou teplotou a nízkou vlhkostí. Bankovky a známky zásadně ukládejte do sběratelských alb a jiných potřeb, protože ty jsou vyrobeny bez chemikálií a nepoškodí je. Úschova v euro fóliích, knihách apod., může způsobit, že se bankovka po letech přilepí nebo částečně otiskne na fólii a znehodnotí se.  
 
Video: Jak vybrat album pro bankovky - snadno a rychle
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

7 častých chyb při nákupu zlata
  1. Jednorázový nákup zlata - Pokud se vám přestane líbit nějaké spoření či jiná investice a chtěli byste přesunout peníze do zlata, může být nevýhodné koupit vše najednou. Bezpečnější je nakupovat průběžně během roku a průměrovat tak cenu nákladů. Můžete se vyhnout vysokému jednorázovému nákupu. 
  2. Příliš malé gramáže - Do zlata lze investovat již od 1 gramu, ale platí zde úměra: čím větší slitek, tím lepší cena za gram zlata. Proto by měl každý pečlivě zvážit svůj investiční plán. 
  3. Koupě jednoho slitku - Při nákupu jednoho velkého slitku docílíte nejlepší nákupní ceny, ale velký slitek při prodeji nerozkrájíte na malé kousky a pokud budete potřebovat peníze například na opravu auta, musíte jej prodat celý a to za aktuální cenu, která nemusí být zrovna dle vašich představ.
  4. Nákup papírového zlata - Papírové zlato vypadá jednodušší a pro někoho bezpečnější, ale je tomu naopak. Zlato je hlavně pojistkou na špatné časy a pokud jej nemáte fyzicky u sebe a ty špatné časy přijdou, tak je velmi pravděpodobné, že jej ani neuvidíte. V digitálním světě můžete o vše přijít lusknutím prstu. Fyzické zlato je velmi těžko vymahatelné a navíc se jedná v České republice o malý trh a stát raději sáhne po snadnějším řešení. 
  5. Nakoupím zlato, abych porazil inflaci a až skončí, prodám jej - Z dlouhodobého hlediska zlato udržuje kupní sílu úspor a poráží inflaci. Poslední roky je zhodnocení zlata učebnicové, ale není to pravidlem. Zlato reaguje na tištění nových peněz a špatné ekonomické či politické rozhodnutí. Doba se však může změnit a v „dobrých“ časech může zlato i klesat. Proto při nákupu zlata počítejte s dlouhodobým horizontem, aby dostálo svého jména. 
  6. Zlato v podobě šperku - Nevýhodou zlatých šperků, jako investice je nízký obsah zlata a velká část ceny tvoří práce šperkaře. Pokud bychom chtěli za několik let šperk prodat, trendy v oblasti designu se mohou změnit a co se líbilo nám, se nemusí líbit další generaci a prodej může být obtížný. 
  7. Nákup nějaké limitky - Limitované edice jsou vždy dražší, a to až o desítky procent. Limitovaná edice neznamená, že je produkt vždy lepší. V tomto oboru je zapotřebí numismatických znalostí, protože i zde se dá koupit brak a při následném prodeji zjistíte, že dostanete pouze cenu drahého kovu. 

 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Photo: Designed by Freepik

Je dolar ta pravá rezervní měna?

Americký dolar je oficiální měna Spojených států amerických a zároveň světovou rezervní měnou. Jedná se o nejčastěji používanou měnu k mezinárodním obchodům a má tendenci být mezinárodní měnou pro určování ceny zboží či služeb na globálním trhu, jako je zlato, stříbro, ropa, zemní plyn, zemědělské komodity atd.

Poslední roky však dochází k bezprecedentnímu tisknutí nových a ničím nekrytých dolarů a je otázkou, zda by se měly určovat ceny zboží v této ničím neřízené měně. Dluh USA se neustále zvětšuje a nepřichází žádné plány, jak jej splatit. Pouze se vymýšlí strategie na navyšování a obsluhu státního dluhu. Dolní graf ukazuje množství tisknutých nových peněz. 

fred dolar

 


 

Tím, že jsou ceny komodit určovány v dolarech, jehož jediným emitentem je USA, se samozřejmě nelíbí ostatním zemím, které tyto komodity těží a dodávají na trh. Každá centrální banka daného státu upřednostňuje nejprve své zájmy a pak až zájmy ostatních. 

Proto vznikla aliance BRICS, která slučuje několik významných států, jako je Čína, Rusko, Brazílie, Indie, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, JAR a další. Dohromady čítá populaci cca 3,5 mld lidí (30 % světového povrchu Země a 46 % světové populace). Ekonomiky této aliance mají hodnotu 29 % celosvětového HDP. 

Země BRICS se snaží o jakousi dedolarizaci a často mezi sebou obchodují ve svých měnách. V těchto zemích se těží okolo 70 % světových zásob zlata. BRICS dlouhodobě hromadí větší objemy zlata a chtějí vytvořit měnu, ve které by se globálně obchodovalo, jako se obchoduje se současnou rezervní měnou (USD) a navíc by byla kryta zlatem. To by samozřejmě zahýbalo celosvětovou ekonomikou, hlavně USA a EU. 

 BRICS_Aug25

 


 

Americký dolar nebyl vždy rezervní měnou, jako vidíme na grafu níže. Ve světě je vše pomíjivé a jednou nastane čas změny a dojde k velkým transformacím. Není tedy otázkou, zda změny přijdou, ale spíše kdy přijdou a každý by měl mít pojistku pro tyto ekonomické otřesy. Z historie víme, že drahé kovy vyhrály nespočet ekonomických bitev a tahle bude jen další do počtu. 

kyljg9O

 

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: https://fred.stlouisfed.org/ , www.visualcapitalist.com 
Photo: Designed by Freepik

UMĚLÁ INTELIGENCE - Jaké nejpravděpodobnější scénáře vidí UI při měnových problémech

Zeptali jsme se umělé inteligence, jaké jsou nejpravděpodobnější scénáře, když stát potřebuje peníze pro financování svého dluhu (originální odpovědi + náš komentář):

  • Rozhodnutí o restrukturalizaci dluhu: Stát může přistoupit k restrukturalizaci svých dluhů, což znamená dohodu s věřiteli o změně podmínek dluhů. To může zahrnovat prodloužení doby splatnosti, snížení nominální hodnoty dluhu (tzv. haircut), nebo změny v úrokových sazbách. V takovém případě by věřitelé mohli utrpět ztráty. (Český státní dluh je z 39 % financován domácími bankami, kde jsou hlavně peníze z penzijních fondů. Kdyby došlo na tento scénář, tak diskuze s věřiteli by neměla dlouhého trvání a nejvíce by utrpěly penzijní fondy.)

  • Devalvace měny: Pokud stát ovládá vlastní měnu a dojde k devalvaci, hodnota dluhu v cizí měně může klesnout. To může pomoci snížit reálnou hodnotu dluhu ve prospěch státu, ale současně to může vést k inflaci a zhoršit kupní sílu domácích občanů. (Jinými slovy můžeme říci: čím větší inflace, tím lépe pro státní dluh, protože se snižuje hodnota jeho dluhu. Tato metoda funguje také naopak vůči lidem: Jestliže by byla inflace 5 % po dobu 10 let, tak bychom přišli o polovinu svých úspor.)

  • Zvyšování daní a omezení výdajů: Stát může zvážit zvyšování daní nebo omezování výdajů jako opatření k ovládání zadlužení. To může mít vliv na občany a podniky prostřednictvím zvýšených daní nebo snížených vládních výdajů. (Toto opatření vláda zavedla.)

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
Photo: Designed by Freepik/vector_corp

 
Proč je nominální hodnota na mincích tak nízká a je důležitá?

Vážení investoři a sběratelé,

AfterlightImage
 
 
nominální hodnota na běžných investičních mincích je velmi nízká a například u stříbrné mince Philharmoniker 1 oz je 1,5 EURO. Podobně je na tom zlatá mince Philharmoniker 1 oz s nominální hodnotou pouze 100 EURO. Přitom s ohledem na obsah drahého kovu je cena mince mnohem vyšší. 
 
V roce 1971 po ukončení zlatého standardu se pohybovala cena zlata na burze okolo 40 USD/oz. Díky inflačním politikám států a tištění stále nových peněz se cena zlata na burzách neustále zvyšuje a dnes se drží přes 2000 USD/oz. V současné době je na zlaté minci American Eagle 1 oz vyražená nominální hodnota 50 USD/oz, která se nemění jako cena zlata na burze, ale naopak stagnuje. 
 
Jedna teorie říká, že je to určitý úmysl států, aby si lidé opět nespojovali zlato s penězi a neuvědomovali si jeho pravou hodnotu. Zlato je měna, kterou stát nemůže ovlivnit, řídit nebo namnožit. Proto je z pohledu státu nežádoucím monetárním kovem. 
 
Pro nás investory je nominální hodnota pouze symbolická. Cena mince je čistě určována podle nabídky a poptávky na burze s drahými kovy. Přesto má nominální hodnota nějaké výhody:
 
  • Jedná se zákonné platidlo a jakékoli padělání je trestné dle zákona.
  • Zahraniční přeprava zboží vysoké hodnoty se musí hlásit celní správně. Některé státy však vnímají tyto mince jako peníze a počítají pouze nominální hodnotu na minci. 

 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zlato jako bezpečný přístav úspor

DJW_7151-2

Vážení investoři a sběratelé,

zlatu se poslední roky velmi daří a každoročně zvyšuje svou hodnotu. Od roku 2015 neustále roste a jeho tempo se navíc zrychluje. Za tuto dobu vyrostlo o neuvěřitelných 75 %. Za stejné období byla inflace 41,2 %. V tabulce níže jsou ceny zlata od roku 2015 v dolarech za unci.

zlato2015

zdroj: kurzy.cz


Vysoké zhodnocení zlata může mít více vysvětlení. Geopolitická nejistota, ekonomická nestabilita a neustálé navyšování světového dluhu a s tím spojená nízká důvěra ve fiat měnu a banky. Mění se pohled lidí, ale také centrálních bank na zlato. Ve vytváření zlatých rezerv jsou poslední roky centrální banky velmi aktivní. A jak říkáme: Když je zlato dobré pro banky, tak je dobré také pro lidi.  



Dalším faktorem růstu zlata může být „černá labuť“. Toto vystihuje nejlépe citát:

Zprávy nevytváří kurzy, ale kurzy vytváří zprávy.

André Kostolány

Tedy všechny zprávy, které si přečteme, jsou v kurzech dávno započítány. Má zlato ve své vyšší hodnotě něco, co nevidíme a teprve přijde? 



Vytváření zlatých rezerv. 
 

Zlato a stříbro jsou kovy, které při hromadění mají pořád stejný smysl, jako třeba peníze, ale v jiném „bezpečnějším kabátě“. Pro upřesnění: vlastnění jednoho auta má pro nás velký užitek. Jsme mobilní, dojedeme kdykoli a kdekoli apod. Vlastnění 2, 3 a více aut už nemá tak velký užitek jako jedno auto. Podobně můžeme přemýšlet o televizoru, životním pojištění nebo alternativní investici.  S drahými kovy je to naopak. Budování fyzických rezerv má své opodstatnění a kdykoli je můžeme rychle směnit za peníze a cokoli si koupit.

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

PAPÍROVÉ STŘÍBRO vs FYZICKÉ STŘÍBRO

Současná cena stříbra je převážně určována podle obchodování na burze, které násobně převyšuje zásoby fyzického stříbra.

Fyzické stříbro je cenná a vzácná komodita, jež hraje důležitou roli v oblasti průmyslu a investic. Fyzické stříbro je hmotné s vnitřní hodnotou a nenese riziko protistrany. Jeho těžba je nákladná a obtížná. Světové zásoby stříbra jsou rovněž omezené.  

Papírové stříbro se prakticky obchoduje v neomezeném množství a nezaručuje žádné vlastnictví skutečného stříbra. 

  • Papírový trh se stříbrem je 243x větší než trh s fyzickým stříbrem.
  • Na londýnské burze LBMA London a americké burze COMEX se ročně zobchoduje 7 300 000 tun papírového stříbra. Roční zásobování fyzickým stříbrem je pouze 30 060 tun.
  • Burza COMEX a LBMA London drží 17 278 tun stříbrných cihel, ale v porovnání s ročními obchody papírového stříbra je to 0,24 % krytí fyzickým stříbrem.

 

Důlní produkce a recyklace

Otvírání nových dolů je náročný a zdlouhavý proces, proto se důlní produkce (Mine Production) několik let drží na podobných hodnotách. Recyklace (Recycling) se mírně zvedla, ale stále nestačí pokrývat poptávku (viz tabulka poptávky níže).

produkce stříbro 2014-2023

 

Stříbro (poptávka)

Poptávka z průmyslu (Industrial total) se každoročně zvedá a za posledních 9 let stoupla o 31 %. Výhled pro následující roky je pozitivní a v oblasti fotovoltaiky se očekává více než 100 % růst spotřeby stříbra, násobky spotřeby předpokládá také automobilový průmysl. Zájem o fyzické stříbro v podobě slitků a mincí (Net Physical Investment) se v roce 2022 zvýšil o 22% na nové maximum 332,9 milionů uncí.

 poptávka stříbro 2023

 

Obchodování s papírovým stříbrem je hlavní důvod, proč je cena stříbra tak nízká. Avšak spotřeba ze strany průmyslu neustále stoupá a těžba či recyklace nestíhají pokrývat poptávku. Jednou dojde k razantnímu přecenění stříbra, ale nyní stále platí, že je stříbro nejpodhodnocenější komoditou moderní doby a cena nahrává nám investorům.  

 

Fyzické investice do stříbrných slitků a mincí podle států

Do stříbra nejvíce investují mladí Američané, kteří mají delší investiční horizont a vidí v něm velký růstový potenciál. Největší nárust investičních produktů zaznamenala Indie a to 188 %. 

Investice do stříbra podle států

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: THE SILVER INSTITUTE
 
Photo: Designed by Freepik/wirestock

V březnu roku 2026 budeme tam, kde jsme byli před inflací
Vážení investoři a sběratelé,
 
loňské hospodaření ČR skončilo s deficitem 288,5 mld. Kč. Pokud jej přepočítáme, vychází nám schodek 800 milionů denně neboli 33 milionů za hodinu a jedná se o 4. nejhorší výsledek v historii Česka.
 
Pozitivnější pohled ukazuje nižší schodek o desítky mld. Kč oproti předchozímu roku a ještě dodatečné snížení deficitu oproti původnímu plánu pro rok 2023. 
 
Všude na nás vyskakují zprávy o zkrocení inflace a návratu k 2 % inflačnímu cíli během příštího roku. Ovšem růst mezd nedosahoval hodnoty inflace a Češi reálně zchudli. Od roku 2021, kdy se začala inflace zvyšovat zchudli Češi o 8,8 %. 
 
Podíváme-li se na věc optimisticky, tak nám průměrná mzda stále roste a inflace zpomaluje. Zkusíme-li čistě hypoteticky použít průměrné zvyšovaní mezd za poslední tři roky a 2 % inflaci, která by mohla začít v polovině tohoto roku, tak bychom teoreticky v březnu roku 2026 dohnali ztráty z inflace z posledních let. Výpočet berte s rezervou, protože je ve hře mnoho proměnných.
 
 
A jak to vypadá se zlatem a stříbrem?
 
Za poslední 3 roky zvýšilo zlato svou hodnotu o 8 % z 1 799 USD na 1 943 USD/oz. Od roku 2015 se zlatu velmi daří a každoročně zvyšuje svou hodnotu. Současná ekonomická a politická situace nenasvědčuje tomu, že by zlato mělo dlouhodobě klesat.
 
Za poslední 3 roky stříbro kleslo o 6,8 % z 25,1 USD na 23,4 USD/oz. Průměrná cena stříbra za posledních 15 let je 22,13 USD/oz. Je to dáno hlavně obchodováním na burze, kde se zobchoduje mnohem více papírového stříbra, než je k dispozici toho fyzického. Neuvěřitelně dlouhodobě nízká cena dělá ze stříbra stále komoditu číslo jedna s nejvyšším potenciálem zhodnocení. Se stříbrem je nutné počítat jako s dlouhodobou investicí.  
 
Přejeme všem mnoho osobních, pracovních a investičních úspěchů v novém roce.
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
 
Photo: Designed by Freepik/cookie-studio

Jak vypadal rok 2023

Vážení investoři a sběratelé,

 
v první řadě Vám přejeme radostné prožití Vánočních svátků a úspěšné vykročení do nového roku 2024.
 
 
Zlato

Letos bylo zlato jako horská dráha, neustále nahoru a dolů. Cenu často ovlivňovaly centrální banky, konflikt na blízkém východě a nejistota ekonomického vývoje. Průměrná cena za rok 2023 byla 1935 USD za troyskou unci zlata. Minimální cena dosáhla 1811 USD/oz a maximální cena se vyšplhala na 2050 USD/oz. 
 
 
Inflace
 
Často zmiňovaná inflace v listopadu klesla na 7,3 % a průměr za rok 2023 (bez prosince) byl 11,2 %. ČNB odhaduje, že během příštího roku by se měla inflace přiblížit k 2 % cíli. 
 
 
HDP

Letošní HDP České republiky bylo v červených číslech Q1 -0,5 %, Q2 -0,4 %, Q3 -0,7 %. 
 
 
Schodek státního rozpočtu

Schodek hospodaření státního rozpočtu za poslední 3 čtvrtletí dosáhl 269,1 mld. korun a vypadá to, že ministr financí Zbyněk Stanjura udrží letošní deficit pod hranicí 295 miliard korun.
 
 
Průměrná mzda

Za poslední 3 kvartály se v průměru nominální mzda zvedla o 7,8 % na 42 658,- Kč. Ale po započtení vlivu inflace se mzda reálně snížila o 3,5 %.
 
 
Nejpopulárnější články

 
 
V kategorie zlata se staly nejprodávanější slitky Argor Heraeus:
 
 
 
V kategorie stříbra se staly nejprodávanější:
 
 
 
V kategorie kapslí, alb a etuí se staly nejprodávanější:
 
 
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
 
Photo: Designed by Freepik/starline

Doručení letošních objednávek

Vážení investoři, sběratelé a ježíšci,

jako každým rokem jsou naše kapacity dostatečné a stíháme všechny vytvořené (popřípadě i zaplacené) objednávky do 12:00 h expedovat ještě týž den. K objednávkám nad 1 000,- Kč máte možnost výběru dárku v prvním kroku nákupního košíku. Pro registrované zákazníky máme věrnostní slevový program. 

 

Dopravci a nejzazších termíny podaní balíčků: 

Zásilkovna - 20.12.2023 (tzn. objednávky vytvořené v našem e-shopu do 20.12.2023 do 12:00 h budou doručeny do Vánoc)

Česká pošta - 20.12.2023 (tzn. objednávky vytvořené v našem e-shopu do 20.12.2023 do 12:00 h budou doručeny do Vánoc)

Oba dopravci dělají vždy maximum pro doručení zásilek a balíčky podané o den později bývají stále doručeny do Vánoc. Není to ovšem garance ze strany dopravců. 

 

Aktuální ceník dopravy a dobírky (včetně plného pojištění zásilky, pečlivého zabalení, bezpečnostních obálek atd., možnost dopravy zdarma nabízíme u objednávek nad 10 000,- Kč):

Zásilkovna (výdejní místo) - doprava 99,- Kč, dobírka 39,- Kč

Balíkovna - doprava 99,- Kč, dobírka 49,- Kč 

Česká pošta (doručení na adresu) - doprava 109,- Kč, dobírka 49,- Kč 

Česká pošta (zásilka na poštu) - doprava 99,- Kč, dobírka 49,- Kč  

Affiliate program