Aktuální články, Strana 3

Největší bublina všech dob?

Tulipánová horečka 1637

O titul největší bubliny všech dob se bezpochyby může ucházet "Tulipánová horečka" z roku 1637, kdy se tato květina prodávala dokonce za cenu domu. Nikdy v historii všech bublin se neprodal žádný předmět tak nízké užitné hodnoty (květina), za tak vysokou cenu. 

Obecně se považuje Tulipánová horečka za první zaznamenanou bublinu v historii. Nejednalo se o výraznou ekonomickou krizi a neměla žádný zásadní vliv na nizozemskou ekonomiku. V této době se řadila nizozemská ekonomika mezi přední světové ekonomiky s největším příjmem na obyvatele. 

 

Obecné pojetí

Podle dochovaných informací se na začátku století prodávala jedna tulipánová cibule za 1 gulden. Nedlouho na to vyletěla cena na 1000 guldenů a začínalo se s tulipány obchodovat na burze. Byl také přijat zákon na ochranu obchodníků, kde hrozilo za poškození cibulí vězení. V roce 1624 byla cena 1200 guldenů, roku 1625 stoupla na 3000 guldenů a v roce 1636 se cena vyšplhala až na 5000 guldenů (cena dobře vybaveného domu). Po zlomu v roce 1937, kdy nabídka převýšila poptávku, začali ceny tulipánových cibulí zásadně klesat a trh s tulipány se dostal do velkých potíží a mnoho obchodníků zbankrotovalo. 

 

Anekdoty

Jeden holandský námořník skončil ve vězení za to, že snědl tulipánovou cibuli v hodnotě 3 000 guldenů, kterou si údajně spletl s cibulí. 

V roce 1637 se objevil případ výměny pivovaru v Utrechtu (v hodnotě 30 000 guldenů) za 3 kusy vzácných cibulí. 

Traduje se také příběh výměny jedné jediné tulipánové cibule za obrovskou zásilku zboží včetně několika tun obilí a piva, 24 hospodářských zvířat, 1000 liber sýra a stříbrný kalich. 

 

Střízlivější pohled

Podíváme-li se na věc z pohledu Anne Goldgar, autorky knihy Tulipmania: Money, Honor, and Knowledge in the Dutch Golden Age, tak ta uvádí, že ceny byly sice vysoké, ale podařilo se ji identifikovat pouze 37 lidí, kteří utratili více než 300 guldenů za cibuli, což odpovídá roční mzdě zkušeného řemeslníka.

Jason Zweig napsal v článku o Tulipánové horečce, že na svém vrcholu byl trh se vzácnými tulipánovými cibulemi omezen jen na několik stovek lidí, z nichž někteří obchodovali pouze jednou nebo dvakrát.

Tyto reálnější informace poukazují na často přehnané prezentování Tulipánové horečky.

 

Závěrem

Dle odhadů se ceny pohybovali 10x-100x výše, než byla jejich reálná hodnota. Porovnáme-li tehdejší mzdy a tehdejší ceny tulipánových cibulí s dnešními cenami, tak se dodnes ceny tulipánových cibulí nevyšplhali na tak vysoké hodnoty a s největší pravděpodobností k tomu už nedojde. 

 

Zdroj: Anne Goldgar Tulipmania: Money, Honor, and Knowledge in the Dutch Golden Age, Charles Mackay's Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds, Richard Dale The First Crash: Lessons from the South Sea Bubble, ofdollarsanddata.com, cs.wikipedia.org, jasonzweig.com

Tipy na dlouhé letní večery

Krásný slunečný den,
 
stále máme ještě prázdniny, odpočinkovou náladu a tady je od nás několik filmových tipů, které stojí za to zhlédnout:
 
 
 
 
Film je natočen podle skutečného příběhu těžebního skandálu Bre-X Mineral Corporation na počátku 90. let.
 
 
 
Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Film je natočen o americké hypoteční krizi z roku 2007. 
 
 
 
Když se řekne černé zlato znamená to jenom jedno, ropa! Film Až na krev se odehrává v Kalifornii na přelomu století, v období ropného boomu.
 
 
 
Přejeme hezkou podívanou.
 
Tým JEDNA UNCE
Světové zásoby zlata, stříbra a platiny

Zlato

Zlato je téměř nezničitelný kov s vysokou hustotou a nedocenitelnou hodnotou. Proto se předpokládá, že všechno vytěžené zlato je stále k dispozici. Podle světové rady zlata (World Gold Council - WGC) bylo celkově vytěženo 208 874 tuny zlata. Pokud bychom ze všeho tohohle zlata vytvořili krychli, měřila by díky vysoké hustotě zlata pouhých 22 metrů na každou stranu. Viz obrázek níže v porovnání s člověkem.

 

above-ground-stocks-cube-1-metres-jan22

Hnědá barva - vytěžené zásoby zlata
Šedá barva - prokázané nevytěžené zásoby zlata

1) Šperky - 95,547 tun (46%)
2) Slitky a mince (včetně ETF, které jsou kryté fyzickým zlatem) - 46 517 tun (22%)
3) Centrální banky - 35 715 tun (17%)
4) Ostatní - 31 096 tun (15%)
5) Prokázané nevytěžené zásoby zlata - 52 000 tun

 

Stříbro

Stříbro se na Zemi vyskytuje mnohem častěji než zlato nebo platina, což je hlavním důvodem, proč je jeho cena nižší než jiné drahé kovy. Odhaduje se, že bylo vytěženo 1,74 milionů tun stříbra. Díky nižší ceně se málo recykluje a velká část se ztrácí a končí na skládkách. Stříbro se často těží jako sekundární kov a není hlavní těžební operací. 

goldvssilvertroy1 

Podle odhadů bylo 49,9% vytěženého stříbra ztraceno nebo spotřebováno průmyslem a 45,73% bylo použito na šperky, dekorace nebo náboženské účely. Pouze 2,9% bylo využito na mince a 1,81% na investiční produkty. Většina zásob stříbra byla spotřebována a v současnosti se potýkáme s nedostatkem fyzického stříbra. Odhaduje se, že je na Světě ještě 530 000 tun nevytěženého stříbra. 

Podle srovnání výše je celkově vytěženého zlata méně nežli stříbra. Avšak obchodovatelného stříbra je ve skutečnosti méně než obchodovatelného zlata viz graf níže. 

 obchodovatelne zlato vs stribro

Dle horního grafu by se mělo stříbro z logického hlediska oceňovat násobně lépe. Bohužel trh se stříbrem je mnohem menší, oproti trhu se zlatem a dochází na burzách k větší nabídce papírového stříbra než existujícího fyzického stříbra. Všechny anomálie nemohou trvat věčně a tím se stává stříbro nejzajímavější komoditou s vysokým potenciálem růstu. 

 

Platina

Podle dat bylo přibližně vytěženo 10 000 tun platiny (cca 321 mil. uncí). Z toho se odhaduje, že po světě obíhá nebo se skladuje pouze 8 mil. uncí čisté fyzické platiny.

Obrázek srovnání je straší, ale pro porovnání dostačující. K dnešnímu datu by měla krychle platiny 8 metrů, zlatá krychle 22 metrů a stříbrná krychle 55 metrů. Obrázek srovnává celkové vytěžené množství drahých kovů. 

 

Platinum Gold Silver All Time Suppy

 

Nakonec srovnáme množství obchodovatelného zlata, stříbra a platiny.

obchodovatelne zlato vs stribro vs platina1

 

Závěrem

Zlato je nejdražší a v obchodovatelné formě je ho také nejvíce. Je to hlavně proto, že zlato je vnímáno jako tvrdá měna a bezpečný přístav k uchování kupní síly peněz. 

Obchodovatelného stříbra je oproti zlatu o poznání méně, ale cenově tomu neodpovídá. Není otázkou, zda se stříbro raketově zhodnotí, ale je pouze otázkou, kdy se tak stane?

Platiny použité k investičním účelům je opravdu minimum. Zde je hlavní neznámou, co se stane s cenou platinových kovů, jakmile se přestanou využívat v katalyzátorech spalovacích aut. Aktuálně proudí 61% těchto kovů do automobilového průmyslu. 

 

Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: silverinstitute, World Gold Council, kitco, canada.ca, US Geological Survey, Visual Capitalist

Globální těžba stříbra

Celosvětová důlní těžba stříbra v roce 2022 nepatrně klesla na 822,4 milionů uncí. Stalo se tak po silnějším růstu předchozího roku, kdy produkce vzrostla téměř o 6% po vzpamatování se z přerušení dodávek kvůli pandemii. 

dt2022

 

Recyklace stříbra roste již 3. rok v řadě a dostala se na 10leté maximum 180,6 milionů uncí. Hlavním důvodem byl 7% nárůst průmyslového šrotu, který se týkal zpracování použitých katalyzátorů. 

Poptávka po fyzickém stříbru se neustále zvyšuje, a přitom celková produkce za posledních 10 let klesá. Navíc poptávka převyšuje nabídku. Cena stříbra se stále drží na velmi nízkých hodnotách a celkově to z něj dělá komoditu s největším růstovým potenciálem. 

Země s největší důlní produkcí stříbra:

Top20ProducingCountries2023

 

Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: silverinstitute, metalsfocus

Celosvětový veřejný dluh dosáhl rekordních 92 bilionů dolarů

Veřejný globální dluh vzrostl v roce 2022 na rekordní částku 92 bilionů dolarů. Hlavním důvodem jsou velké půjčky vlád na boj proti krizím, jako byla například pandemie COVID-19. Zátěž dluhu aktuálně nejvíce pociťují rozvojové země, uvádí zpráva OSN.

Podle zprávy, kterou zveřejnili mistři financí G20, se celosvětový dluh za posledních 20 let zvýšil více než 5x a překonal tempo hospodářského růstu, přičemž HDP se od roku 2002 pouze ztrojnásobilo.

Zlato nebo stříbro?

Zlato nebo stříbro?

Stříbro není levné zlato a mělo by se na tyto dva kovy dívat odlišným způsobem. V období hlubokých krizí, může stříbro posloužit stejně jako zlato, ale také se stalo, že šlo stříbro opačným směrem viz graf níže. Graf nám znázorňuje chování zlata a stříbra, když akciové trhy padají.

Zelená barva znamená, že hodnota vzrostla oproti S&P500.
Červená barva znamená, že hodnota klesla více, než S&P500.  
Žlutá barva znamená, že hodnota klesla, ale méně nebo stejně jako S&P500.  

nejvetsipropady

Stříbro je nejvíce používáno v průmyslu (cca 45%), kde je takřka nenahraditelné. Druhé dvě největší položky jsou šperky a investiční produkty. Naopak zlato je bráno jako bezpečný přístav (má nejlepší poměr mezi rizikem a hodnotou) a ve špatných časech se k němu obrací většina investorů a v tomto období cena zlata nejvíce roste. Jako příklad poslední doby můžeme uvést COVID nebo válku na Ukrajině, kde během několika málo těchto dní zlato raketově vzrostlo.

  • Zlato
    Zlato má nejlepší poměr mezi hodnotou a rizikem. Zlato je o
    chranou před geopolitickými problémy (válka, rozpad unie, bankrot státu, pád fiat měny), pojistkou proti hluboké krizi, pro udržení kupní síly úspor. Nespornou výhodou je decentralizace (zlato nikdo nemůže lusknutím prstu namnožit jako běžné peníze). Zlato je určitý druh svobodné investice. Máte jej fyzicky u sebe a nikdo Vám jej přes noc nevezme nebo nezdaní v případě ekonomických problémů ze strany státu.

 

  • Stříbro
    V posledních letech stříbro vzbuzuje velký zájem nejen u investorů, ale také u zájemců o alternativní formy spoření. Mnoho analytiků se shoduje, že je stříbro extrémně podhodnocená komodita a jedna z nejslibnějších investic. Podle World Silver Survey se celosvětová poptávka po investičním stříbru zvýšila v roce 2022 o 22% na nové maximum 332,9 milionů uncí. Nejprudší nárůst investic do stříbra zaznamenali v Indii a to o 188 %. Ve skutečnosti je vytěženého a dostupného stříbra 5x méně než zlata. Navíc se stříbro často spotřebovává v průmyslu a jen velmi málo recykluje. Dochází tak k nedostatku fyzického stříbra. Trh se stříbrem je oproti trhu se zlatem velmi malý a bohužel na něm dochází k několikanásobně vyšší nabídce papírového stříbra oproti stříbru fyzickému. Stříbro se tak stalo jednou z nejpodhodnocenějších komodit. 

 

Závěrem

Jádro portfolia drahých kovů by mělo tvořit zlato, které bude sloužit jako pojistka a ochrana kupní síly úspor. Stříbro by mělo sloužit jako velmi dlouhodobá investice s vysoce zajímavým potenciálem zhodnocení. Je jen otázkou času, kdy se nedostatek fyzického stříbra projeví na komoditních burzách.

Kdy tedy nakupovat zlato a kdy stříbro slouží zajímavý ukazatel gold/silver ratio. Poměr, jež ukazuje za kolik troyských uncí stříbra si můžeme koupit jednu troyskou unci zlata. Historicky se tento ukazatel pohyboval okolo 15:1 a dnes se drží na hodnotách 80:1 (80 uncí stříbra má stejnou cenu jako 1 unce zlata). Přední světový poradce v oblasti investic do drahých kovů Michael Maloney doporučuje nakupovat stříbro, jakmile se ukazatel přehoupne přes 80:1 a naopak nakupovat zlato, když se ukazatel pohybuje v hodnotách 50:1.

Gold/Silver Ratio

 

Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

    Kdy nakupovat drahé kovy?

    Video: Kdy a jak velké stříbrné slitky nakupovat? Porovnání cen nákupů větších a menších gramáží. Vyplatí se nakupovat malé gramáže? Koupit vše najednou nebo postupně? Je snadné spekulovat?

    Tohle je jedna z nejdůležitějších otázek investora, rozhodne-li se pro nákup drahých kovů.

    Pravidelné nákupy (Dollar cost averaging)

    Pravidelné nákupy jsou nejbezpečnější metodou nákupů. Do hry však vstupují dva důležité faktory, které jdou proti sobě a každý si musí sám určit optimální vyváženou strategii:

    • Každý investor si vytvoří plán, jak dlouho a jak často chcete investovat (např.: 3 roky a spořit týdně, měsíčně nebo čtvrtletně). U toho platí pravidlo, že čím častěji nakupujete, tím lépe, protože zprůměrujete cenu nákupů a nenakoupíte tak jednorázově a vysoko.

    • Naproti tomu jde rozhodnutí jak velké mince či slitky kupovat. Obecně platí, čím větší slitek nebo mince, tím lepší je nákupní i výkupní cena.

    Z logiky nám vychází, že by bylo nejlepší nakupovat co největší slitky, v co nejkratším čase. Bohužel tato strategie není přijatelná pro každého a je důležité najít určitou rovnováhu.

     

    Grafy 

    Připravili jsme pro vás celkem tři grafy, kde můžete zhodnotit sílu pravidelnosti nákupů, riziko jednorázového nákupu, anebo porovnat nákupní i výkupní ceny různých velikostí slitků.

    Následující graf dokumentuje vývoj ceny zlaté mince Wiener Philharmoniker 1oz během 2 let včetně začátku konfliktu na Ukrajině, kdy cena výrazně vzrostla. (období květen 2020 až květen 2022). Z grafu můžeme vyčíst, za jakou cenu nakoupil zákazník nejlevněji, ale také nejdráž a jaké ceny by mohl hodnotový investor dosáhnout při pravidelných nákupech, které by během dvou let uskutečnil. Čísla nejsou orientační, ale přesné ceny prodaných mincí u nás v obchodě.

    sn__mek

     

    Druhý graf nám krásně ukazuje situaci, kde investor mohl nakoupit jednorázově a vysoko. Podle grafu byla cena zlata v roce 1980 - 875 USD (šedá křivka) a v porovnání s dnešní cenou okolo 2000 USD je to dvojnásobné zhodnocení. Chceme-li porovnávat minulé ceny se současnými, musíme je vždy očistit o inflaci (modrá křivka), abychom dostaly reálné ceny. 

    Například plechovka koly stála v roce 1959 - 5 centů a dnes by stála 44 centů. Postupem času peníze ztrácejí svou hodnotu a minulé ceny za stejné zboží budou téměř vždy nižší. Takže když cena zlata v roce 1980 byla 875 USD, v dnešních dolarech by to bylo 2 899,39 USD. Jinými slovy historické maximum zlata ve výši 2899,39 USD je o 48% vyšší, než jeho nominální rekord z roku 2020.

    Pravidelnými nákupy může nastat situace, kdy investor nakoupí nejdráž, ale také situace, kdy nakoupí nejlevněji. Tím si vytvoří průměrnou a férovou cenu. Kdyby nakoupil vše v roce 1980, tak by se mu dodnes nevrátila kupní síla jeho úspor.

     

     

    Třetí graf ukazuje reálné nákupní a výkupní ceny zlatých slitků z e-shopu. V posledním sloupci tabulky můžeme vidět spread v procentech (rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou v daný okamžik). A platí tedy pravidlo, čím větší slitek, tím lepší nejen nákupní, ale i výkupní cena.

     

    Snímek obrazovky 2023-04-27 v 9.46.52

    Trpělivost je nejdůležitější ctností investora. Největší chyba je usilovat o rychlé peníze.

    Benjamin Graham  

     

    Časování trhu

    Odhadovat, kdy cena zlata poroste a kdy naopak klesne je velmi obtížné a časově také náročné. I mnoha zkušeným investorům jejich strategie selžou, když se na světové scéně objeví neočekávané faktory (covid, válka, pád bank, špatné hospodaření států aj.). To se ceny mění během několika hodin a vše je rázem naopak. Tyto "černé labutě" se v posledních letech objevují častěji a častěji.

    Spekulanti často sází na zprávy a události, které pocházejí z pera novinářů.

    André Kostolany


    Vaše JEDNA UNCE

    Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení. 

    Zlato doma vs. peníze v bance

    Chcete-li vlastnit zlato, největší smysl dává ho mít pevně ve vlastních rukou, tedy fyzicky doma. Oproti papírovému zlatu či jiným bankovním investicím má několik předností. Jako dobrými příklady jsou:

    • nezávislost na internetu, dostupnosti elektřiny, funkčnosti bankovního systému
    • velmi těžko vymahatelné ze strany státu
    • anonymita

    Největší nevýhodou skladování zlata doma je možnost jeho odcizení. S tím jsou spojeny náklady na bezpečnost apod. U bankovních produktů nemusí člověk investovat do zabezpečení, ale jeho peníze nemusí být také vždy ve 100% bezpečí. V následujícím grafu jsme srovnali počet vloupání do bytů a domů vs. počet bankovních kyberpodvodů za rok 2022. Srovnali jsme také jejich výši škod. 

     

     

    Zdroj: https://www.policie.cz, https://cbaonline.cz/ 

    Srovnání je samozřejmě orientační a může mít více proměnných. Ne každá vyloupená domácnost má hotovost či zlato doma. Podle odhadů mají české domácnosti přibližně 20 tun zlata (2x více než Česká národní banka) a zhruba 60 000,- Kč v hotovosti připadá na jednoho Čecha.

    Oproti jiným státům vlastní Češi velmi málo zlata (přibližně 2g na obyvatele). Ve srovnání například s Německem, kde vychází v průměru 100-120g zlata na jednoho obyvatele, to není mnoho. Povědomí o zlatě jako uchovatele hodnoty majetku se čím dál více rozšiřuje a spousta Čechů již chce vlastnit kousek svého zlata.

     

    Jak nejlépe zabezpečit svůj majetek?

    • Základem správného uložení je trezor. Při výběru zohledněte několik paramterů a to hlavně velikost (v budoucnu počítejte spíše s tím, že vám do něj budou věci příbývat, než ubývat), bezpečnostní třídu (s ohledem na hodnotu věcí a podmínky pojišťovny), ohnivzdornost a typ instalace (trezor k zazdění nebo volně stojící k ukotvení).
    • Alarm. Nedílnou součástí každého bytu či domu by mělo být poplachové zařízení. Některé společnosti nabízejí kvalitní služby včetně upozornění SMS nebo telefonátem na spuštění poplachu, případně za měsíční poplatky napojení na výjezdovou službu. 
    • Každá překážka navíc, kterou musí lupič překonat, znásobuje bezpečnost vašeho majetku.

    Uncový zlatý slitek v blistru je stejně velký jako kreditní karta a někdy kvalitní hra na schovávanou může ochránit váš majetek. Ne zřídka se ve starém domě při rekonstrukci našli zlaté mince v podlaze, zárubních či schované na půdě. Základní pravidlo při hře na "schovku" je neukládat vše na jedno místo! Kdyby náhodou nějakou vaši schovku zloděl odhalil, nepřišli byste o vše, ale jen o zlomek. 

    Jako velmi netradiční metodu můžeme považovat zakopávání zlata do země. Při dostupnosti dnešních moderních přístrojů si lze podle GPS souřadnic zapsat, kde přesně je poklad uložen. Budete-li kdekoli na světě, stačí dané osobě sdělit GPS souřadnice a můžete uskutečnit "obchod". Jen vás při tom zakopávání nesmí nikdo vidět nebo tam za 20 let nesmí postavit banku s nejvyšší ostrahou! :)

     

    Vaše JEDNA UNCE

    Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení. 

    Zlato vs. Bitcoin

    Na úvod začněme čísly, které nám ukážou, jak velký je trh se zlatem a bitcoinem.

    Bitcoin
    Aktuálně je vytěženo 19 256 818 bitcoinů s maximálním možným limitem 21 000 000 BTC. Při současné ceně 386 320 Kč/BTC je velikost trhu v českých korunách 7 439 293 929 760 Kč.

    Zlato
    Celosvětová zásoba vytěženého zlata se odhaduje na 194 000 tun (bez maximálního limitu). Při současné ceně 42 055 Kč/troyská unce (31,1g) je velikost trhu v českých korunách 262 307 331 507 068 Kč.

    Jednoduché srovnání ukazuje, že cena jednoho bitcoinu je sice veliká, ale v porovnání s celkovým trhem se zlatem je bitcoin cca 35x menší. Viz srovnání v grafu. 

    bitcoin vs zlato

    Zlato
    Nesporným faktorem zlata je jeho stáří a houževnatost. Zlato jako platidlo funguje již 4 500 let a prošlo nespočtem krizí, válek a ekonomických bublin. Od první zaznamenané hyperinflace v roce 301 n.l., přes zlatý standard, až po současnost, kde si stále drží svou hodnotu. Důvěra lidstva v tento drahý kov je nezlomitelná. Jedním z důkazů je také válka na Ukrajině, kdy cena zlata během týdne stoupla z průměrných 43 000 na 50 000,- Kč za unci.

    Bitcoin
    Je poměrně novou a mladou technologií, která v budoucnu ještě leccos změní. Výhodou je možnost přímé (anonymní) transakce mezi dvěma stranami (bez prostředníků). Stejně jako u zlata, nemá žádná mocnost tuto "měnu" pod kontrolou a nemůže ji ovlivňovat jako fiat peníze. 

    Shodné faktory:

    • Decentralizace
    • Vysoká likvidita
    • Investování od nízkých částek
    • Možnost anonymního nákupu

     

    Výhody/nevýhody zlata

    • Stabilita a uchování hodnoty majetku
    • Při zpětném prodeji se neodvádí daň (nakupujete-li jako fyzická osoba)
    • Osvobozeno od DPH
    • Všemi uznávaná, světově obchodovatelná komodita
    • Fyzická podoba
    • Výrazně snižuje rizikovost portfolia v ekonomické nestabilitě
    • Nevýhodou je skladování a s ním spojené náklady

     

    Výhody/nevýhody bitcoinu

    • Rychlost transakcí
    • Nevýhodou jsou nevratné převody, možnost hackerového útoku, vysoká volatilita, daň, všemi státy neuznávaná "měna"

     

    Bitcoin má možná ještě vše před sebou, ale jak říká Warren Buffett: každá nová technologie projde bublinovým cyklem. Stejně jako v minulosti třeba automobilový průmysl. Málo kdo ví, že v té době bylo v Americe přes dva tisíce automobilek. Motorizace, projekt budoucnosti, nikdo nepochyboval a stejně vše prošlo bublinou. Dnes automobilky v USA spočítáte na prstech jedné ruky. Do roku 2000 nikdo nepochyboval, že internet nemá budoucnost. Měli pravdu, ale pokrok si musel projít svým. Nové ceny, nové firmy, změny.

     
    Vaše JEDNA UNCE
     

    Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

    Photo: Designed by rawpixel.com / Freepik

    Změny v dopravě a dobírce

    Zásilkovna 

    • Jako každým rokem zkracuje Zásilkovna úložní dobu u výdejních míst na 5 + 2 (5 pracovních dnů + možnost prodloužení o 2 dny) s platností od 1.11.2022.
    • Nejpozdější termín objednávek pro doručení na Vánoce je 20.12.2022 do 12:00. 

     

    Česká pošta

    • Nově jsme zavedli službu Balíkovna.
    • Nejpozdější "odhadovaný" termín (doposud ČP neupřesnila) pro doručení na Vánoce je 20.12.2022 do 12:00.
    • Možnost dobírky bude snížena z dosavadních 100 000,- Kč na 50 000,- Kč. 

     

    Zásilky budeme odesílat až do 23.12.2022, ale jejich včasné doručení bude záviset pouze na dopravcích.

    Affiliate program