Kdy nakupovat drahé kovy?

Video: Kdy a jak velké stříbrné slitky nakupovat? Porovnání cen nákupů větších a menších gramáží. Vyplatí se nakupovat malé gramáže? Koupit vše najednou nebo postupně? Je snadné spekulovat?

Tohle je jedna z nejdůležitějších otázek investora, rozhodne-li se pro nákup drahých kovů.

Pravidelné nákupy (Dollar cost averaging)

Pravidelné nákupy jsou nejbezpečnější metodou nákupů. Do hry však vstupují dva důležité faktory, které jdou proti sobě a každý si musí sám určit optimální vyváženou strategii:

  • Každý investor si vytvoří plán, jak dlouho a jak často chcete investovat (např.: 3 roky a spořit týdně, měsíčně nebo čtvrtletně). U toho platí pravidlo, že čím častěji nakupujete, tím lépe, protože zprůměrujete cenu nákupů a nenakoupíte tak jednorázově a vysoko.

  • Naproti tomu jde rozhodnutí jak velké mince či slitky kupovat. Obecně platí, čím větší slitek nebo mince, tím lepší je nákupní i výkupní cena.

Z logiky nám vychází, že by bylo nejlepší nakupovat co největší slitky, v co nejkratším čase. Bohužel tato strategie není přijatelná pro každého a je důležité najít určitou rovnováhu.

 

Grafy 

Připravili jsme pro vás celkem tři grafy, kde můžete zhodnotit sílu pravidelnosti nákupů, riziko jednorázového nákupu, anebo porovnat nákupní i výkupní ceny různých velikostí slitků.

Následující graf dokumentuje vývoj ceny zlaté mince Wiener Philharmoniker 1oz během 2 let včetně začátku konfliktu na Ukrajině, kdy cena výrazně vzrostla. (období květen 2020 až květen 2022). Z grafu můžeme vyčíst, za jakou cenu nakoupil zákazník nejlevněji, ale také nejdráž a jaké ceny by mohl hodnotový investor dosáhnout při pravidelných nákupech, které by během dvou let uskutečnil. Čísla nejsou orientační, ale přesné ceny prodaných mincí u nás v obchodě.

sn__mek

 

Druhý graf nám krásně ukazuje situaci, kde investor mohl nakoupit jednorázově a vysoko. Podle grafu byla cena zlata v roce 1980 - 875 USD (šedá křivka) a v porovnání s dnešní cenou okolo 2000 USD je to dvojnásobné zhodnocení. Chceme-li porovnávat minulé ceny se současnými, musíme je vždy očistit o inflaci (modrá křivka), abychom dostaly reálné ceny. 

Například plechovka koly stála v roce 1959 - 5 centů a dnes by stála 44 centů. Postupem času peníze ztrácejí svou hodnotu a minulé ceny za stejné zboží budou téměř vždy nižší. Takže když cena zlata v roce 1980 byla 875 USD, v dnešních dolarech by to bylo 2 899,39 USD. Jinými slovy historické maximum zlata ve výši 2899,39 USD je o 48% vyšší, než jeho nominální rekord z roku 2020.

Pravidelnými nákupy může nastat situace, kdy investor nakoupí nejdráž, ale také situace, kdy nakoupí nejlevněji. Tím si vytvoří průměrnou a férovou cenu. Kdyby nakoupil vše v roce 1980, tak by se mu dodnes nevrátila kupní síla jeho úspor.

 

 

Třetí graf ukazuje reálné nákupní a výkupní ceny zlatých slitků z e-shopu. V posledním sloupci tabulky můžeme vidět spread v procentech (rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou v daný okamžik). A platí tedy pravidlo, čím větší slitek, tím lepší nejen nákupní, ale i výkupní cena.

 

Snímek obrazovky 2023-04-27 v 9.46.52

Trpělivost je nejdůležitější ctností investora. Největší chyba je usilovat o rychlé peníze.

Benjamin Graham  

 

Časování trhu

Odhadovat, kdy cena zlata poroste a kdy naopak klesne je velmi obtížné a časově také náročné. I mnoha zkušeným investorům jejich strategie selžou, když se na světové scéně objeví neočekávané faktory (covid, válka, pád bank, špatné hospodaření států aj.). To se ceny mění během několika hodin a vše je rázem naopak. Tyto "černé labutě" se v posledních letech objevují častěji a častěji.

Spekulanti často sází na zprávy a události, které pocházejí z pera novinářů.

André Kostolany


Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení. 

Affiliate program