Skladování drahých kovů aneb bezpečnost na prvním místě

Vítám všechny investory a sběratele,

Cílem každého investora nebo sběratele je uchovat svou sbírku v co nejlepší kvalitě, aby si zachovala vysokou hodnotu. V zásadě jde o tři základní kategorie: 

  • Ochrana před mechanickým poškozením
  • Ochrana před vlhkem, sluncem a jinými chemickými látkami 
  • Ochrana před neoprávněným přístupem či loupeží

 

Ochrana před mechanickým poškozením

Největší váhu k ochraně před mechanickým poškozením bychom měli přikládat historickým a novodobým pamětním mincím. Novodobé pamětní mince jsou většinou dodávány v ochranných kapslích (bublinkách) a mají tedy nějakou ochranu. Každá ryska či škrábanec na minci navíc, snižuje její hodnotu, a proto není od věci dát mincím alespoň základní ochranu v podobě kapes na mince, kapesních alb či kruhových kapslí. Například oblíbené kapesní album ROUTE pojme až 96 mincí a v poměru ochrany mincí, ceny alba a hodnoty sbírky je bezkonkurenční. 

Další kategorií jsou investiční mince a slitky. U běžných investičních mincí jako jsou Wiener Philharmoniker, Maple Leaf, Australian Kangaroo a další, není zachovalost mince důležitá. Tyto mince se razí až v milionech a nejpodstatnější je obsah drahého kovu. I přesto mám osobně rád, když se s jakoukoli mincí zachází slušně. Navíc když jsou uchovávány v reprezentativních kazetách či albech, vždy dělají investorovi mnohem větší radost. To stejné platí také u investičních slitků.

Kdyby se vám někdy zlomil blistr nebo jste vystřihli větší slitek z fólie, nic se neděje. Slitky bez problému vykoupíme. V nabídce máme také plastové kapsličky pro slitky, které přišli o blistr.

Neméně důležitá je manipulace s drahými kovy. Při manipulaci doporučujeme používat pracovní podložku, která může zachránit nejedno poškození mince. S mincemi můžeme pracovat pomocí bavlněných rukavic či numismatických pinzet. Mince v kvalitě proof se nedoporučujeme vyndávat s kapslí a jinak s nimi manipulovat. Pokud by došlo ke kontaktu s vysoce leštěnou plochou, nikdy už nepůjde vrátit do původní podoby. Nastane-li situace, kdy budete muset minci přesunout, doporučujeme křížovou pinzetu na mince a precizně ji uchopit za hranu. 

 

 

Ochrana před vlhkem, sluncem a jinými chemickými látkami

Velmi důležité je, kde a v čem mince uchováváme.

Na mince (ale i bankovky) používejte pouze numismatické produkty. Všechny jsou vyrobeny bez chemických přísad a jsou vhodné k dlouhodobému uložení sbírek. Různé jiné fólie, zip sáčky, krabičky apod. mohou uvolňovat chemické látky a způsobit oxidaci či zabarvení kovu.

To stejné platí o místě, kde mince skladujete. Chemické látky obsažené v nábytku, barvách, oblečení nebo plastech se mohou uvolňovat a způsobit oxidaci nebo zabarvení kovu. Zvolte místo se stálou teplotou a vlhkostí. Sklepy a podobná místa, kde se dlouhá léta topilo nekvalitním uhlím, obsahují vyšší koncentrace síry a jejich sloučenin. Ty působí velmi agresivně na drahé kovy. Stejně negativně může působit sluneční zařazení, proto mince nevystavujte přímému slunci. 

 

Ochrana před neoprávněným přístupem či loupeží

Často bývá podceňována bezpečnost a mnozí mají své sbírky a jiný majetek volně ve skříňkách, šuplících nebo knihovnách. Nemáte-li zatím žádný trezor či jiné zabezpečení, určitě pomůže hra na schovku, kde 1 oz zlatý slitek v blistru má velikost kreditní karty a lze jej efektivně schovat. Platí zde jednoduché pravidlo, nikdy neschovávat vše na jedno místo, ale uložte slitky na více míst. V případě krádeže nenajde pachatel všechny vaše skrýše. 

  • Proti neoprávněnému přístupu může dobře posloužit bezpečnostní schránka Leuchtturm, do které lze schovat šperky, hotovost či mince. Schránky jsou v provedení knihy a v knihovně dobře splývají. 
  • Proti loupeži máme v nabídce trezor KAVENT, který je speciálně přizpůsoben pro alba, kazety, etue či boxy a nemusíte mít strach, že by se do něj nevešly. Je určen k ukotvení do zdi nebo podlahy a je vyroben z 2 mm tlusté oceli a vybaven kvalitním zámkem. V poměru velikosti, kvality a ceny je perfektní volbou.  

V roce 2022 bylo v České republice evidováno celkem 27 719 vloupání s celkovou škodou 1 694 092 000 Kč. Průměrná škoda na vloupání činila 61 117,- Kč. Je tedy na zváženou, zda si nějaký sejf za jednotky tisíc nepořídit a minimalizovat případné škody.

Další nedílnou součásti zabezpečení by mělo být poplachové zařízení. Některé pachatele může okamžitě odradit, jiným zkrátit dobu loupeže. Většina poplachových zařízení má vlastní aplikace a možnost propojení s mobilem. Okamžitě tak vidíte, kdy a kde byl poplach spuštěn.

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
 
Photo: Designed by Freepik/kjpargeter

Affiliate program