Aktuální články, Strana 4

Není nad to mít své úspory pevně ve vlastních rukou

Celkem nedávno se Britské penzijní fondy dostaly do velkých problémů a byli krůček od kolapsu, který by mohl ovlivnit celý svět. Zachraňovat je musí centrální banka Bank of England (BoE), která si na to vyčlenila až 65 mld. liber a bude nakupovat dlouhodobé státní dluhopisy. Dle analytiků za to může jejich strategie investování Liability Driven Investment (LDI), která ve světě není úplně tak běžná. Na jednu stránku potřebuje BoE bojovat s inflací a utahovat měnovou politiku (nerozhazovat nové peníze) a na druhou stranu nemá jinou možnost než jít opačným směrem a pomáhat  penzijním fondům (tisknou nové peníze a tím vytvářejí novou inflaci). Jak říká Warren Edward Buffett:

 

Špatné věci nejsou očividné v dobrý časech: Kdo plave nahý, poznáš v okamžiku odlivu.

 

Není nad to mít aspoň část svých úspor pevně ve vlastních rukou. Vlastníte-li fyzické zlato, máte hodnotu, se kterou nikdo špatně nehospodaří, lusknutím prstu Vám ji nevezme, ani z ní kousek po kousku neukrajuje.

113-8

České penzijní fondy také investují ve velkém do Českých státních dluhopisů. Státní dluh je přibližně 2,7 bilionu, což zhruba odpovídá 42,3% HDP. Při dosažení hranice 55% narazí na dluhovou brzdu. Jedná se o zákon rozpočtové politiky, který má politikům zakázat bezprecedentní utrácení a zadlužování státu. Tvrzení, že jsou dluhopisy naprosto bezpečné bych bral s velkou rezervou.

statnidluhopisy

  

Cena zlata v českých korunách

Vývoj ceny zlata je dobré sledovat nejen v českých korunách, ale také v dolarech. Často se může stát, že cena v dolarech zůstává stabilní a přitom v korunách rapidně stoupá nebo klesá. Výkyv kurzu o 0,5 dolaru může udělat rozdíl několika set korun na jedné unci zlata. Například za posledních 6 měsíců se cena kurzu CZK/USD pohybovala přibližně od 21,9 až 24,9 korun za dolar. V tabulce si můžete prohlédnout reprezentativní příklad takových pohybů.

 

Cena zlata je určována celosvětově. Bude-li naše měna oslabovat vůči jiným státům, zlato v korunách bude o to více stoupat. Může být také dobrou pojistkou proti špatnému hospodaření vlastního státu. 

Aktuálně do chodu ekonomiky zasahuje Česká národní banka svými intervencemi a uměle řídí kurz koruny (managed floating). Zdroje ČNB jsou však "omezené" a rychle se krátí (viz tabulka níže). Kdyby nedocházelo k umělému posilování koruny, aktuální zhodnocení zlata by bylo větší.

rezervy CNB

České zlato

Česká národní banka, pod vedením nového guvernéra Aleše Michla, chce opět budovat zlaté rezervy. Aktuálně vlastní cca 11,2 tun zlata - přibližně 360 000 troyských uncí. Na jednoho obyvatele České republiky připadá 0,034 troyské unce zlata (cca 1,1 gramu). Stále je to ale 10x méně než doporučuje měnový fond. 

Historicky největší zásoby zlata jsme měli po vypořádání pohledávek z poválečného období a to 112,4 tuny zlata. Nyní má ČNB v plánu zvýšit rezervy přibližně o 100 tun. 

Z celosvětového měřítka má největší zásoby zlata USA (8 134 tun), následuje Německo (3 363 tun) a třetí místo obsadil mezinárodní měnový fond (2 814 tun). Naši slovenští sousedi disponují 31,7 tunami zlata a dle odhadů je na Slovensku něco mezi 100-400 tunami nevytěženého zlata.

Zdroj: ČNB a World Gold Council

Pravidelné nákupy drahých kovů
Nepodceňujte pravidelnost nákupů. 
 
Poslední roky zažívá zlato divoké období. Nejednou vyskočila jeho cena přes 2000 USD. Při pravidelných nákupech se vyhnete jednorázovému nákupu na vrcholu.
 
Za posledních 24 měsíců se reálná cena prodaných zlatých mincí Wiener Philharmoniker 1oz v našem obchodu pohybovala od 40 074,- Kč do 50 441,- Kč. A průměrná cena všech prodaných mincí byla 43 006,- Kč.
 
Nakupování v pravidelných intervalech Vám zajistí průměrnou a férovou cenu.
 
sn__mek

Affiliate program