Zlato jako bezpečný přístav úspor

DJW_7151-2

Vážení investoři a sběratelé,

zlatu se poslední roky velmi daří a každoročně zvyšuje svou hodnotu. Od roku 2015 neustále roste a jeho tempo se navíc zrychluje. Za tuto dobu vyrostlo o neuvěřitelných 75 %. Za stejné období byla inflace 41,2 %. V tabulce níže jsou ceny zlata od roku 2015 v dolarech za unci.

zlato2015

zdroj: kurzy.cz


Vysoké zhodnocení zlata může mít více vysvětlení. Geopolitická nejistota, ekonomická nestabilita a neustálé navyšování světového dluhu a s tím spojená nízká důvěra ve fiat měnu a banky. Mění se pohled lidí, ale také centrálních bank na zlato. Ve vytváření zlatých rezerv jsou poslední roky centrální banky velmi aktivní. A jak říkáme: Když je zlato dobré pro banky, tak je dobré také pro lidi.  



Dalším faktorem růstu zlata může být „černá labuť“. Toto vystihuje nejlépe citát:

Zprávy nevytváří kurzy, ale kurzy vytváří zprávy.

André Kostolány

Tedy všechny zprávy, které si přečteme, jsou v kurzech dávno započítány. Má zlato ve své vyšší hodnotě něco, co nevidíme a teprve přijde? 



Vytváření zlatých rezerv. 
 

Zlato a stříbro jsou kovy, které při hromadění mají pořád stejný smysl, jako třeba peníze, ale v jiném „bezpečnějším kabátě“. Pro upřesnění: vlastnění jednoho auta má pro nás velký užitek. Jsme mobilní, dojedeme kdykoli a kdekoli apod. Vlastnění 2, 3 a více aut už nemá tak velký užitek jako jedno auto. Podobně můžeme přemýšlet o televizoru, životním pojištění nebo alternativní investici.  S drahými kovy je to naopak. Budování fyzických rezerv má své opodstatnění a kdykoli je můžeme rychle směnit za peníze a cokoli si koupit.

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Affiliate program