PAPÍROVÉ STŘÍBRO vs FYZICKÉ STŘÍBRO

Současná cena stříbra je převážně určována podle obchodování na burze, které násobně převyšuje zásoby fyzického stříbra.

Fyzické stříbro je cenná a vzácná komodita, jež hraje důležitou roli v oblasti průmyslu a investic. Fyzické stříbro je hmotné s vnitřní hodnotou a nenese riziko protistrany. Jeho těžba je nákladná a obtížná. Světové zásoby stříbra jsou rovněž omezené.  

Papírové stříbro se prakticky obchoduje v neomezeném množství a nezaručuje žádné vlastnictví skutečného stříbra. 

  • Papírový trh se stříbrem je 243x větší než trh s fyzickým stříbrem.
  • Na londýnské burze LBMA London a americké burze COMEX se ročně zobchoduje 7 300 000 tun papírového stříbra. Roční zásobování fyzickým stříbrem je pouze 30 060 tun.
  • Burza COMEX a LBMA London drží 17 278 tun stříbrných cihel, ale v porovnání s ročními obchody papírového stříbra je to 0,24 % krytí fyzickým stříbrem.

 

Důlní produkce a recyklace

Otvírání nových dolů je náročný a zdlouhavý proces, proto se důlní produkce (Mine Production) několik let drží na podobných hodnotách. Recyklace (Recycling) se mírně zvedla, ale stále nestačí pokrývat poptávku (viz tabulka poptávky níže).

produkce stříbro 2014-2023

 

Stříbro (poptávka)

Poptávka z průmyslu (Industrial total) se každoročně zvedá a za posledních 9 let stoupla o 31 %. Výhled pro následující roky je pozitivní a v oblasti fotovoltaiky se očekává více než 100 % růst spotřeby stříbra, násobky spotřeby předpokládá také automobilový průmysl. Zájem o fyzické stříbro v podobě slitků a mincí (Net Physical Investment) se v roce 2022 zvýšil o 22% na nové maximum 332,9 milionů uncí.

 poptávka stříbro 2023

 

Obchodování s papírovým stříbrem je hlavní důvod, proč je cena stříbra tak nízká. Avšak spotřeba ze strany průmyslu neustále stoupá a těžba či recyklace nestíhají pokrývat poptávku. Jednou dojde k razantnímu přecenění stříbra, ale nyní stále platí, že je stříbro nejpodhodnocenější komoditou moderní doby a cena nahrává nám investorům.  

 

Fyzické investice do stříbrných slitků a mincí podle států

Do stříbra nejvíce investují mladí Američané, kteří mají delší investiční horizont a vidí v něm velký růstový potenciál. Největší nárust investičních produktů zaznamenala Indie a to 188 %. 

Investice do stříbra podle států

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: THE SILVER INSTITUTE
 
Photo: Designed by Freepik/wirestock

Affiliate program