Proč je nominální hodnota na mincích tak nízká a je důležitá?

Vážení investoři a sběratelé,

AfterlightImage
 
 
nominální hodnota na běžných investičních mincích je velmi nízká a například u stříbrné mince Philharmoniker 1 oz je 1,5 EURO. Podobně je na tom zlatá mince Philharmoniker 1 oz s nominální hodnotou pouze 100 EURO. Přitom s ohledem na obsah drahého kovu je cena mince mnohem vyšší. 
 
V roce 1971 po ukončení zlatého standardu se pohybovala cena zlata na burze okolo 40 USD/oz. Díky inflačním politikám států a tištění stále nových peněz se cena zlata na burzách neustále zvyšuje a dnes se drží přes 2000 USD/oz. V současné době je na zlaté minci American Eagle 1 oz vyražená nominální hodnota 50 USD/oz, která se nemění jako cena zlata na burze, ale naopak stagnuje. 
 
Jedna teorie říká, že je to určitý úmysl států, aby si lidé opět nespojovali zlato s penězi a neuvědomovali si jeho pravou hodnotu. Zlato je měna, kterou stát nemůže ovlivnit, řídit nebo namnožit. Proto je z pohledu státu nežádoucím monetárním kovem. 
 
Pro nás investory je nominální hodnota pouze symbolická. Cena mince je čistě určována podle nabídky a poptávky na burze s drahými kovy. Přesto má nominální hodnota nějaké výhody:
 
  • Jedná se zákonné platidlo a jakékoli padělání je trestné dle zákona.
  • Zahraniční přeprava zboží vysoké hodnoty se musí hlásit celní správně. Některé státy však vnímají tyto mince jako peníze a počítají pouze nominální hodnotu na minci. 

 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Affiliate program