Notafilie - sbírání bankovek aneb v každém z nás je malý sběratel

Hezký den všem sběratelům a investorům,

 
každý z nás v sobě určitě najde malou vášeň pro sbírání mincí či bankovek a nejeden Čech byl nadšeným sběratelem známek. Za doby totality byla nabídka omezená a tak vznikaly v oblasti numismatiky alespoň ročníkové sady českých mincí k uspokojení veřejné společnosti. Vytvoření sbírky oběhových mincí z České republiky nebo Československa nemusí být tedy nemožný úkol. 
 
Dochovalo se také velké množství bankovek, které jsou cenově dostupné a mohou posloužit jako zajímavý nástroj k diverzifikaci portfolia. Navíc sbírání bankovek není jen o investování, ale také poznávání a připomínání si historie. Mnoho z nás si jistě dobře pamatuje legendární stokorunu, která by neměla chybět v žádné sbírce.
 
IMG_0003
 
Téměř každý si také doma schoval padesátikorunu nebo dvacetikorunu, se kterou jsme ještě donedávna platili. 
 
IMG_0001-2
IMG_0002
 
Stejně jako u mincí, tak u bankovek a známek je důležitá správná archivace. Všechny uchovávejte na místech se stálou pokojovou teplotou a nízkou vlhkostí. Bankovky a známky zásadně ukládejte do sběratelských alb a jiných potřeb, protože ty jsou vyrobeny bez chemikálií a nepoškodí je. Úschova v euro fóliích, knihách apod., může způsobit, že se bankovka po letech přilepí nebo částečně otiskne na fólii a znehodnotí se.  
 
Video: Jak vybrat album pro bankovky - snadno a rychle
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Affiliate program