7 častých chyb při nákupu zlata

  1. Jednorázový nákup zlata - Pokud se vám přestane líbit nějaké spoření či jiná investice a chtěli byste přesunout peníze do zlata, může být nevýhodné koupit vše najednou. Bezpečnější je nakupovat průběžně během roku a průměrovat tak cenu nákladů. Můžete se vyhnout vysokému jednorázovému nákupu. 
  2. Příliš malé gramáže - Do zlata lze investovat již od 1 gramu, ale platí zde úměra: čím větší slitek, tím lepší cena za gram zlata. Proto by měl každý pečlivě zvážit svůj investiční plán. 
  3. Koupě jednoho slitku - Při nákupu jednoho velkého slitku docílíte nejlepší nákupní ceny, ale velký slitek při prodeji nerozkrájíte na malé kousky a pokud budete potřebovat peníze například na opravu auta, musíte jej prodat celý a to za aktuální cenu, která nemusí být zrovna dle vašich představ.
  4. Nákup papírového zlata - Papírové zlato vypadá jednodušší a pro někoho bezpečnější, ale je tomu naopak. Zlato je hlavně pojistkou na špatné časy a pokud jej nemáte fyzicky u sebe a ty špatné časy přijdou, tak je velmi pravděpodobné, že jej ani neuvidíte. V digitálním světě můžete o vše přijít lusknutím prstu. Fyzické zlato je velmi těžko vymahatelné a navíc se jedná v České republice o malý trh a stát raději sáhne po snadnějším řešení. 
  5. Nakoupím zlato, abych porazil inflaci a až skončí, prodám jej - Z dlouhodobého hlediska zlato udržuje kupní sílu úspor a poráží inflaci. Poslední roky je zhodnocení zlata učebnicové, ale není to pravidlem. Zlato reaguje na tištění nových peněz a špatné ekonomické či politické rozhodnutí. Doba se však může změnit a v „dobrých“ časech může zlato i klesat. Proto při nákupu zlata počítejte s dlouhodobým horizontem, aby dostálo svého jména. 
  6. Zlato v podobě šperku - Nevýhodou zlatých šperků, jako investice je nízký obsah zlata a velká část ceny tvoří práce šperkaře. Pokud bychom chtěli za několik let šperk prodat, trendy v oblasti designu se mohou změnit a co se líbilo nám, se nemusí líbit další generaci a prodej může být obtížný. 
  7. Nákup nějaké limitky - Limitované edice jsou vždy dražší, a to až o desítky procent. Limitovaná edice neznamená, že je produkt vždy lepší. V tomto oboru je zapotřebí numismatických znalostí, protože i zde se dá koupit brak a při následném prodeji zjistíte, že dostanete pouze cenu drahého kovu. 

 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Photo: Designed by Freepik

Affiliate program