Je dolar ta pravá rezervní měna?

Americký dolar je oficiální měna Spojených států amerických a zároveň světovou rezervní měnou. Jedná se o nejčastěji používanou měnu k mezinárodním obchodům a má tendenci být mezinárodní měnou pro určování ceny zboží či služeb na globálním trhu, jako je zlato, stříbro, ropa, zemní plyn, zemědělské komodity atd.

Poslední roky však dochází k bezprecedentnímu tisknutí nových a ničím nekrytých dolarů a je otázkou, zda by se měly určovat ceny zboží v této ničím neřízené měně. Dluh USA se neustále zvětšuje a nepřichází žádné plány, jak jej splatit. Pouze se vymýšlí strategie na navyšování a obsluhu státního dluhu. Dolní graf ukazuje množství tisknutých nových peněz. 

fred dolar

 


 

Tím, že jsou ceny komodit určovány v dolarech, jehož jediným emitentem je USA, se samozřejmě nelíbí ostatním zemím, které tyto komodity těží a dodávají na trh. Každá centrální banka daného státu upřednostňuje nejprve své zájmy a pak až zájmy ostatních. 

Proto vznikla aliance BRICS, která slučuje několik významných států, jako je Čína, Rusko, Brazílie, Indie, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, JAR a další. Dohromady čítá populaci cca 3,5 mld lidí (30 % světového povrchu Země a 46 % světové populace). Ekonomiky této aliance mají hodnotu 29 % celosvětového HDP. 

Země BRICS se snaží o jakousi dedolarizaci a často mezi sebou obchodují ve svých měnách. V těchto zemích se těží okolo 70 % světových zásob zlata. BRICS dlouhodobě hromadí větší objemy zlata a chtějí vytvořit měnu, ve které by se globálně obchodovalo, jako se obchoduje se současnou rezervní měnou (USD) a navíc by byla kryta zlatem. To by samozřejmě zahýbalo celosvětovou ekonomikou, hlavně USA a EU. 

 BRICS_Aug25

 


 

Americký dolar nebyl vždy rezervní měnou, jako vidíme na grafu níže. Ve světě je vše pomíjivé a jednou nastane čas změny a dojde k velkým transformacím. Není tedy otázkou, zda změny přijdou, ale spíše kdy přijdou a každý by měl mít pojistku pro tyto ekonomické otřesy. Z historie víme, že drahé kovy vyhrály nespočet ekonomických bitev a tahle bude jen další do počtu. 

kyljg9O

 

 

Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Zdroj: https://fred.stlouisfed.org/ , www.visualcapitalist.com 
Photo: Designed by Freepik

Affiliate program