10 důvodů proč nakupovat stříbro

Připravili jsme pro vás 10 základních důvodů proč se vyplatí investovat také do stříbra. 
 

  1.  Světové zásoby obchodovatelného stříbra jsou mnohem menší než zlata. (více se dočtete v článku Světové zásoby zlata, stříbra a platiny)
  2.  Poměr Gold/Silver ratio se aktuálně drží okolo 80:1 (80 uncí stříbra stojí stejně jako 1 unce zlata). Z historického hlediska se tento poměr pohyboval 15:1, který byl velmi podobný zastoupení stříbra a zlata v zemské kůře, ten se odhaduje na 17:1.
  3.  Stříbro se téměř nerecykluje a často je nenávratně spotřebováváno v průmyslu. Oproti zlatu se zásoby stříbra zmenšují. 
  4.  V průmyslu je téměř nenahraditelné. Je dobře zpracovatelné a má vynikající elektrickou i tepelnou vodivost, odolnost vůči vlivům okolního prostředí a vysokou odrazivost pro viditelné světlo.
  5. Stříbro je jednou z nejznámějších komodit a námi nabízené stříbrné slitky i mince jsou obchodovatelné bez výhrad po celém světě. 
  6. Cena stříbra je uměle tlačena dolů, a to především na burzách, kde se obchoduje s papírovým stříbrem, kterého je mnohem více, než toho fyzického. Je to také dáno velikosti trhu, kde oproti zlatu je ten stříbrný trh mnohem menší. Papírového stříbra se zobchoduje 243x více než toho fyzického.
  7. Oproti zlatu je stříbro cenově dostupnější a s tím souvisejí také nižší náklady na skladování. 
  8. Inflace se propíše do ceny stříbra. Velmi nízká cena pohybující se často na hraně těžebních nákladů pozitivně ovlivní jeho konečnou cenu. (zvyšující se náklady na těžební stroje, navyšovaní mezd nebo vlády hledající peníze v podobě daní pro svůj chod apod.)
  9.  Aktuální poptávka převyšuje nabídku. V polovině roku 2021 došlo k deficitu fyzického stříbra, který se neustále zvyšuje a nyní je největší za posledních 10 let. Všechny přebytky z předchozích let byly spotřebovány a na konci roku 2022 byl deficit 237,7 milionů uncí. 
  10.  Zvyšující se zájem, důvěra a povědomí drobných investorů o šedivý kov. Pozitivní data přichází ze všech částí Země, ať už z těch vyspělejších nebo rozvojových. Celosvětová poptávka po investičním stříbru se zvýšila v roce 2022 o 22% na nové maximum 332,9 milionů uncí. Nejprudší nárůst investic do stříbra zaznamenali v Indii a to o 188%. Čísla z USA ukázali, že více Američanů vlastní stříbro, než zlato a to především u mladší populace. Mládí sází na stříbro. 

Pozitivní fakta o stříbru jsou nekompromisní, nízká cena a vysoký potenciál zhodnocení. Není tedy otázkou, zda se stříbro zhodnotí, ale pouze kdy se tak stane a tedy jak dlouho je udržitelná tato velmi nízká cena. 

Kdybychom vzali v potaz velmi optimistický scénář a vypočítali cenu stříbra podle poměru zlata/stříbra v zemské kůře (17:1), tak by podle aktuálního kurzu zlata 1825 USD (42 760 Kč) měla být cena stříbra 310,3 USD (7 269 Kč) za jednu troyskou unci. 

119_stribrna-investicni-mince-1-oz-wiener-philharmoniker-2023

 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

Affiliate program