Zlato nebo stříbro?

Zlato nebo stříbro?

Stříbro není levné zlato a mělo by se na tyto dva kovy dívat odlišným způsobem. V období hlubokých krizí, může stříbro posloužit stejně jako zlato, ale také se stalo, že šlo stříbro opačným směrem viz graf níže. Graf nám znázorňuje chování zlata a stříbra, když akciové trhy padají.

Zelená barva znamená, že hodnota vzrostla oproti S&P500.
Červená barva znamená, že hodnota klesla více, než S&P500.  
Žlutá barva znamená, že hodnota klesla, ale méně nebo stejně jako S&P500.  

nejvetsipropady

Stříbro je nejvíce používáno v průmyslu (cca 45%), kde je takřka nenahraditelné. Druhé dvě největší položky jsou šperky a investiční produkty. Naopak zlato je bráno jako bezpečný přístav (má nejlepší poměr mezi rizikem a hodnotou) a ve špatných časech se k němu obrací většina investorů a v tomto období cena zlata nejvíce roste. Jako příklad poslední doby můžeme uvést COVID nebo válku na Ukrajině, kde během několika málo těchto dní zlato raketově vzrostlo.

  • Zlato
    Zlato má nejlepší poměr mezi hodnotou a rizikem. Zlato je o
    chranou před geopolitickými problémy (válka, rozpad unie, bankrot státu, pád fiat měny), pojistkou proti hluboké krizi, pro udržení kupní síly úspor. Nespornou výhodou je decentralizace (zlato nikdo nemůže lusknutím prstu namnožit jako běžné peníze). Zlato je určitý druh svobodné investice. Máte jej fyzicky u sebe a nikdo Vám jej přes noc nevezme nebo nezdaní v případě ekonomických problémů ze strany státu.

 

  • Stříbro
    V posledních letech stříbro vzbuzuje velký zájem nejen u investorů, ale také u zájemců o alternativní formy spoření. Mnoho analytiků se shoduje, že je stříbro extrémně podhodnocená komodita a jedna z nejslibnějších investic. Podle World Silver Survey se celosvětová poptávka po investičním stříbru zvýšila v roce 2022 o 22% na nové maximum 332,9 milionů uncí. Nejprudší nárůst investic do stříbra zaznamenali v Indii a to o 188 %. Ve skutečnosti je vytěženého a dostupného stříbra 5x méně než zlata. Navíc se stříbro často spotřebovává v průmyslu a jen velmi málo recykluje. Dochází tak k nedostatku fyzického stříbra. Trh se stříbrem je oproti trhu se zlatem velmi malý a bohužel na něm dochází k několikanásobně vyšší nabídce papírového stříbra oproti stříbru fyzickému. Stříbro se tak stalo jednou z nejpodhodnocenějších komodit. 

 

Závěrem

Jádro portfolia drahých kovů by mělo tvořit zlato, které bude sloužit jako pojistka a ochrana kupní síly úspor. Stříbro by mělo sloužit jako velmi dlouhodobá investice s vysoce zajímavým potenciálem zhodnocení. Je jen otázkou času, kdy se nedostatek fyzického stříbra projeví na komoditních burzách.

Kdy tedy nakupovat zlato a kdy stříbro slouží zajímavý ukazatel gold/silver ratio. Poměr, jež ukazuje za kolik troyských uncí stříbra si můžeme koupit jednu troyskou unci zlata. Historicky se tento ukazatel pohyboval okolo 15:1 a dnes se drží na hodnotách 80:1 (80 uncí stříbra má stejnou cenu jako 1 unce zlata). Přední světový poradce v oblasti investic do drahých kovů Michael Maloney doporučuje nakupovat stříbro, jakmile se ukazatel přehoupne přes 80:1 a naopak nakupovat zlato, když se ukazatel pohybuje v hodnotách 50:1.

Gold/Silver Ratio

 

Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.

    Affiliate program