Zlato doma vs. peníze v bance

Chcete-li vlastnit zlato, největší smysl dává ho mít pevně ve vlastních rukou, tedy fyzicky doma. Oproti papírovému zlatu či jiným bankovním investicím má několik předností. Jako dobrými příklady jsou:

  • nezávislost na internetu, dostupnosti elektřiny, funkčnosti bankovního systému
  • velmi těžko vymahatelné ze strany státu
  • anonymita

Největší nevýhodou skladování zlata doma je možnost jeho odcizení. S tím jsou spojeny náklady na bezpečnost apod. U bankovních produktů nemusí člověk investovat do zabezpečení, ale jeho peníze nemusí být také vždy ve 100% bezpečí. V následujícím grafu jsme srovnali počet vloupání do bytů a domů vs. počet bankovních kyberpodvodů za rok 2022. Srovnali jsme také jejich výši škod. 

 

 

Zdroj: https://www.policie.cz, https://cbaonline.cz/ 

Srovnání je samozřejmě orientační a může mít více proměnných. Ne každá vyloupená domácnost má hotovost či zlato doma. Podle odhadů mají české domácnosti přibližně 20 tun zlata (2x více než Česká národní banka) a zhruba 60 000,- Kč v hotovosti připadá na jednoho Čecha.

Oproti jiným státům vlastní Češi velmi málo zlata (přibližně 2g na obyvatele). Ve srovnání například s Německem, kde vychází v průměru 100-120g zlata na jednoho obyvatele, to není mnoho. Povědomí o zlatě jako uchovatele hodnoty majetku se čím dál více rozšiřuje a spousta Čechů již chce vlastnit kousek svého zlata.

 

Jak nejlépe zabezpečit svůj majetek?

  • Základem správného uložení je trezor. Při výběru zohledněte několik paramterů a to hlavně velikost (v budoucnu počítejte spíše s tím, že vám do něj budou věci příbývat, než ubývat), bezpečnostní třídu (s ohledem na hodnotu věcí a podmínky pojišťovny), ohnivzdornost a typ instalace (trezor k zazdění nebo volně stojící k ukotvení).
  • Alarm. Nedílnou součástí každého bytu či domu by mělo být poplachové zařízení. Některé společnosti nabízejí kvalitní služby včetně upozornění SMS nebo telefonátem na spuštění poplachu, případně za měsíční poplatky napojení na výjezdovou službu. 
  • Každá překážka navíc, kterou musí lupič překonat, znásobuje bezpečnost vašeho majetku.

Uncový zlatý slitek v blistru je stejně velký jako kreditní karta a někdy kvalitní hra na schovávanou může ochránit váš majetek. Ne zřídka se ve starém domě při rekonstrukci našli zlaté mince v podlaze, zárubních či schované na půdě. Základní pravidlo při hře na "schovku" je neukládat vše na jedno místo! Kdyby náhodou nějakou vaši schovku zloděl odhalil, nepřišli byste o vše, ale jen o zlomek. 

Jako velmi netradiční metodu můžeme považovat zakopávání zlata do země. Při dostupnosti dnešních moderních přístrojů si lze podle GPS souřadnic zapsat, kde přesně je poklad uložen. Budete-li kdekoli na světě, stačí dané osobě sdělit GPS souřadnice a můžete uskutečnit "obchod". Jen vás při tom zakopávání nesmí nikdo vidět nebo tam za 20 let nesmí postavit banku s nejvyšší ostrahou! :)

 

Vaše JEDNA UNCE

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení. 

Affiliate program