V březnu roku 2026 budeme tam, kde jsme byli před inflací

Vážení investoři a sběratelé,
 
loňské hospodaření ČR skončilo s deficitem 288,5 mld. Kč. Pokud jej přepočítáme, vychází nám schodek 800 milionů denně neboli 33 milionů za hodinu a jedná se o 4. nejhorší výsledek v historii Česka.
 
Pozitivnější pohled ukazuje nižší schodek o desítky mld. Kč oproti předchozímu roku a ještě dodatečné snížení deficitu oproti původnímu plánu pro rok 2023. 
 
Všude na nás vyskakují zprávy o zkrocení inflace a návratu k 2 % inflačnímu cíli během příštího roku. Ovšem růst mezd nedosahoval hodnoty inflace a Češi reálně zchudli. Od roku 2021, kdy se začala inflace zvyšovat zchudli Češi o 8,8 %. 
 
Podíváme-li se na věc optimisticky, tak nám průměrná mzda stále roste a inflace zpomaluje. Zkusíme-li čistě hypoteticky použít průměrné zvyšovaní mezd za poslední tři roky a 2 % inflaci, která by mohla začít v polovině tohoto roku, tak bychom teoreticky v březnu roku 2026 dohnali ztráty z inflace z posledních let. Výpočet berte s rezervou, protože je ve hře mnoho proměnných.
 
 
A jak to vypadá se zlatem a stříbrem?
 
Za poslední 3 roky zvýšilo zlato svou hodnotu o 8 % z 1 799 USD na 1 943 USD/oz. Od roku 2015 se zlatu velmi daří a každoročně zvyšuje svou hodnotu. Současná ekonomická a politická situace nenasvědčuje tomu, že by zlato mělo dlouhodobě klesat.
 
Za poslední 3 roky stříbro kleslo o 6,8 % z 25,1 USD na 23,4 USD/oz. Průměrná cena stříbra za posledních 15 let je 22,13 USD/oz. Je to dáno hlavně obchodováním na burze, kde se zobchoduje mnohem více papírového stříbra, než je k dispozici toho fyzického. Neuvěřitelně dlouhodobě nízká cena dělá ze stříbra stále komoditu číslo jedna s nejvyšším potenciálem zhodnocení. Se stříbrem je nutné počítat jako s dlouhodobou investicí.  
 
Přejeme všem mnoho osobních, pracovních a investičních úspěchů v novém roce.
 
 
Vaše JEDNA UNCE
 

Článek vyjadřuje subjektivní názory autora článku. Nejedná se o investiční poradenství či doporučení.
 
Photo: Designed by Freepik/cookie-studio

Affiliate program