Není nad to mít své úspory pevně ve vlastních rukou

Celkem nedávno se Britské penzijní fondy dostaly do velkých problémů a byli krůček od kolapsu, který by mohl ovlivnit celý svět. Zachraňovat je musí centrální banka Bank of England (BoE), která si na to vyčlenila až 65 mld. liber a bude nakupovat dlouhodobé státní dluhopisy. Dle analytiků za to může jejich strategie investování Liability Driven Investment (LDI), která ve světě není úplně tak běžná. Na jednu stránku potřebuje BoE bojovat s inflací a utahovat měnovou politiku (nerozhazovat nové peníze) a na druhou stranu nemá jinou možnost než jít opačným směrem a pomáhat  penzijním fondům (tisknou nové peníze a tím vytvářejí novou inflaci). Jak říká Warren Edward Buffett:

 

Špatné věci nejsou očividné v dobrý časech: Kdo plave nahý, poznáš v okamžiku odlivu.

 

Není nad to mít aspoň část svých úspor pevně ve vlastních rukou. Vlastníte-li fyzické zlato, máte hodnotu, se kterou nikdo špatně nehospodaří, lusknutím prstu Vám ji nevezme, ani z ní kousek po kousku neukrajuje.

113-8

České penzijní fondy také investují ve velkém do Českých státních dluhopisů. Státní dluh je přibližně 2,7 bilionu, což zhruba odpovídá 42,3% HDP. Při dosažení hranice 55% narazí na dluhovou brzdu. Jedná se o zákon rozpočtové politiky, který má politikům zakázat bezprecedentní utrácení a zadlužování státu. Tvrzení, že jsou dluhopisy naprosto bezpečné bych bral s velkou rezervou.

statnidluhopisy

  

Affiliate program